LTO Noord


Persbericht: LTO Noord stapt uit provinciale Faunabeheereenheid

LTO Noord trekt zich terug uit de Faunabeheereenheid (FBE) voor Noord Holland. De afspraken, die met alle betrokken partijen in de FBE zijn gemaakt, worden door het provinciebestuur voortdurend gedwarsboomd. ââOp deze manier kan het niet doorgaan. Boeren en tuinders lijden in toenemende mate schade als gevolg van tekortschietend wildbeheer. Als het provinciebestuur ons niet tegemoet komt, stoppen we ermeeâ, zei voorzitter Siemen Ruiter van LTO Noord provincie Noord Holland vanmorgen in Alkmaar.

Tijdens de jaarlijkse Dag van LTO Noord stelde Ruiter onomwonden dat voor hem de maat vol is. ,,Van het beheerplan komt in de praktijk niks terecht. We maken in de FBE afspraken met natuurbeherende organisaties, grondbezitters en jagers. Nadat dan consensus is bereikt, lopen we vervolgens vast bij de provincie. Het is onacceptabel en onwerkbaar wanneer de verantwoordelijkheid van de FBE voor bijvoorbeeld de ganzenpopulatie terzijde wordt geschovenâ, aldus Ruiter.

Het aantal ganzen in Noord Holland is in krap tien jaar gegroeid van 10.000 naar 125.000. Daar komen âs winters nog eens ongeveer 150.000 overwinterende ganzen bij. Naast ganzen wordt schade in de land- en tuinbouw veroorzaakt door o.a. knobbelzwanen, hazen, eenden, vossen (aan o.a. weidevogels).

Enkele weken geleden heeft het FBE-bestuur zijn grieven in een brief aan Gedeputeerde Staten andermaal uit de doeken gedaan. Daarop is nog geen reactie ontvangen. Ruiter vindt dat het beheer van wild wel mogelijk gemaakt moet worden. Ruiter: ââAls de provincie uitvoering ervan blijft tegenhouden, heeft het voor LTO Noord geen zin meer om in de FBE te blijven participeren. Dan stappen we eruit.â

In de brief aan GS, die volgde op een bestuurlijk overleg van enkele weken daarvoor, is door het bestuur van de FBE de zaak op scherp gezet. Het draait hierbij onder meer om de verantwoordelijkheid en bevoegdheden van FBE, externe advisering, het gebruik van ontheffingen en het gebruik van lokvogels. Volgens Ruiter wil LTO Noord meewerken en mede verantwoordelijk zijn voor een goed wildbeheer, maar niet op de huidige manier. Tot slot noemde hij het âwel erg toevalligâ, dat als de provincie wél een maatregel neemt in het kader van verantwoord faunabeheer, het de rechter is die er keer op keer op wijst dat de ontheffing niet conform het provinciaal beleid is en de maatregel tegenhoudt.

Woensdag 28 november 2007