Essent


* Energie is overal

Primeur Leeuwarden: start aanleg Nederlands eerste biogasleiding

Leeuwarden start met de aanleg van Nederlands eerste biogasleiding. Deze transporteert biogas van melkveebedrijf Nij Bosma Zathe naar de nieuwbouwwijk Zuidlanden.

Verminderde CO2-uitstoot van 50 procent

In die wijk wordt een kleine energiecentrale (warmtekrachtkoppeling) gebouwd die Groene Stroom opwekt en warmte produceert uit biogas voor ongeveer 800 woningen in de eerste buurschappen van deze nieuwbouwwijk: Techum en Jabikswoude.

Duurzaamheid past uitstekend in het beleid van de gemeente Leeuwarden en de nieuwbouwwijk Zuidlanden is daar een innovatief voorbeeld van. De inzet van biogas als brandstof voor het opwekken van elektriciteit en de productie van warmte sluit daar naadloos op aan. De combinatie van biogas als brandstof én stadsverwarming zal leiden tot een verminderde CO2-uitstoot van 50 procent. Essent Warmte voert het project uit. Het biogas is afkomstig uit mest van melkveebedrijf Nij Bosma Zathe en wordt binnenkort ook geleverd aan het duurzame tankstation van Delta-oil, in Leeuwarden.

Dit project is volgens Essent Warmte een goed voorbeeld van duurzame toepassing van stadverwarming. De aanleg van de biogasleiding is via een Europese aanbesteding gegund aan Essent Netwerk te Leeuwarden. Essent Warmte doet ook onderzoek naar het gebruik van biogas voor warmteproductie voor het bestaande warmtenet in de Leeuwarder wijk Camminghaburen.

Geplaatst: 28 november 2007