NIH onderzoekers presenteren veelbelovende resultaten ATIR

28/11/2007 14:52



PR Newswire



AMSTERDAM, November 28 /PRNewswire/ -- Kiadis Pharma kondigt vandaag de presentatie van veelbelovende resultaten van een door artsen geïniteerde studie op haar hoofdproduct ATIR aan. Het onderzoek wordt geleid door Dr. Stephan Mielke en Dr John Barret(1) van het National Hart, Lung en Blood Institute (NHLBI), onderdeel van het National Institutes of Nealth (NIH). De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse AABB meeting & TXPO 2007 in Anaheim, Californië, Verenigde Staten.

Volgens de NHLBI onderzoekers ligt de uitdaging bij allogene beenmergtransplantaties in het beheersen van de ziekte, het verminderen van Graft versus Host Disease (GvHD) en de beschikbaar maken van voldoende donoren. Dr Barret en Dr. Mielke richten zich zowel op het verminderen van GvHD met het intact houden van een GvL (Graft versus Leukemia) effect alsmede het beschikbaar maken van meerdere donoren.

De onderzoekers hebben goede/uitstekende pre-klinische resultaten met ATIR gepubliceerd over het elimineren van alloreactieve T-cellen uit donor grafts (Mielke et al. Blood 2007). Deze resultaten hebben geleid tot de start van de huidige fase II studie door de NHLBI met Kiadis Pharma's product ATIR. Deze klinische studie heeft als doel het aantonen dat de behandeling met ATIR het prophylaxisch gebruik van immunosuppressants overbodig maakt na de transplantatie. Het gebruik van immunesuppressants is de huidige behandelings standaard bij een allogene beenmerg transplantatie om GvHD te voorkomen, maar heeft een aanzienlijk nadeel aangezien het zowel de kans op infecties als de kans op een het terugkeren van kanker vergroot.

Voor de klinische studie hebben de HNBLI onderzoekers een betrouwbaar "large scale manufacturing" protocol opgezet met een "GMP-like" semi-gesloten systeem voor de behandeling van de cellen met ATIR. De lopende fase II studie is uitgerust met dit semi-closed cell behandelings systeem. De eerste drie patienten zijn al succesvol behandeld met ATIR en de voorlopige resultaten daarvan zijn veelbelovend. Het onderzoek laat zien dat het technisch uitvoerbaar is en dat er tot nu toe bij de reeds behandelde patienten geen acute GvHD opgetreden is. Er is een beginnende donor-dominated immuun chimerism waargenomen wat een indicatie is voor het functioneren van de met ATIR behandelde cellen. Alhoewel nu nog prematuur maar geen van deze hoge risico kankerpatienten heeft tot nu toe een relapse laten zien.

Voor het complete persbericht gaat u naar http://www.kiadis.com/News


---------------------------------

(1) Dr. John Barret is hoofd van de Allotransplant Section van het National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) van het National Institute of Health (NIH) in Bethesda MD, USA, waar het onderzoek wordt uitgevoerd. Dr. Stephan Mielke, wie deze studie als voornaamste onderzoeker geinitieerd heeft, is momenteel aan het werk bij de Julius-Maximillians Universiteit van Würzburg in Duitsland en zet het onderzoek voort als lead associate investigator van dit protocol.
Contactpersoon: Kiadis Pharma B.V., Eefje Simpelaar, e.simpelaar@kiadis.com, +31-20-8884815, +31-610829344