Nieuw-Vlaamse Alliantie


Waarom? Daarom! (28/11/07)

De Huisarts pakt uit met het bericht dat Brussel en Wallonië nog steeds bakken meer geld uitgeven aan klinische biologie dan Vlaanderen. De verwoede pogingen van voormalig minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke om door middel van een aanpassing in de ziekenhuisfinanciering deze scheeftrekking ongedaan te maken, blijken nu dus een maat voor niets.

Maar er is meer. De permanente audit die het RIZIV uitvoerde in het eerste semester van 2007 leerde ons nog andere zaken. Neem nu de genetische onderzoeken. Ieper voert die het minste uit, Hoei het meeste. In Vlaanderen liggen enkel Leuven en Halle-Vilvoorde boven het gemiddelde, in Wallonië liggen Namen, Aarlen, Virton en Neufchateau onder het gemiddelde. Een tweede opvallend gegeven zijn de cijfers in verband met de dringende technische ingrepen. Ook deze liggen beneden de taalgrens veel hoger. In Sint-Niklaas is de consumptie het laagst. Soignies voert er de meeste uit. In Vlaanderen liggen enkel Tongeren, Kortrijk en Oudenaarde boven het gemiddelde. Ook de cijfers die betrekking hebben op de preventieve tandheelkunde spreken voor zich. In Vlaanderen wordt immers veel meer aan preventieve tandheelkunde gedaan. Enkel Tongeren en Eeklo liggen onder het gemiddelde. In Wallonië scoren enkel Doornik en Nijvel hier goede punten.

Op het eerste zicht zijn dit geen spectaculaire cijfers. Deze drie gevallen maken het echter nog maar eens duidelijk dat de taalgrens in dit land in feite ook de zorggrens is. Vlaanderen legt meer dan Wallonië de nadruk op preventie, terwijl in Wallonië de nadruk ligt op de meer technische en duurdere curatieve geneeskunde.

De vraag naar welke geneeskunde we nu eigenlijk willen, is dan ook een vraag die zo stilaan een antwoord moet krijgen. Vlaanderen heeft een cultuur waarin preventie, een sterke eerstelijnszorg en thuiszorg een grote rol spelen. Dit staat lijnrecht tegenover de Waalse hospitalo-centrische gezondheidszorg.

Beide Gemeenschappen moeten geresponsabiliseerd worden om te zoeken naar een optimaal systeem dat zo efficiënt mogelijk beantwoordt aan de noden van hun eigen bevolking. De ultieme responsabilisering is in dit geval een splitsing van de gezondheidszorg. Dan kunnen zowel Vlaanderen als Wallonië een beleid op maat maken en er zelf de verantwoordelijkheid voor opnemen. Liever dit, dan het mank lopende Belgische systeem een optimaal beleid te laten verhinderen. De patiënten kunnen er enkel beter van worden.

Auteur:
Senator
Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be