Staatsbosbeheer

persbericht van vogelbescherming, staatsbosbeheer, stichting ark, de waddenvereniging en natuurmonumenten, 28 november 2007

Natuurorganisaties: meer geld voor het klimaat

Om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen hebben we op diverse plaatsen in het land ruimtelijke oplossingen nodig. Het gaat om gebieden waar de natuur zijn gang kan gaan en water de ruimte krijgt. Natuurlijke klimaatbuffers noemen we dat. Na veel studie naar de werking van buffers ligt er nu een grondige analyse. De tijd is rijp om in de praktijk ervaringen op te gaan doen, zegt Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten. Tijdens het congres Maak ruimte voor klimaat vandaag in Zeist, overhandigde hij een rapport aan minister Cramer van VROM.

Namens vijf natuurbeschermingsorganisaties (Vogelbescherming, Staatsbosbeheer, Stichting ARK, De Waddenvereniging en Natuurmonumenten) roept De Graeff de minister op de koe bij de horens te vatten en aan de slag te gaan met het klimaatbestendig maken van ons land. De overheid stelde al eerder 5 miljoen euro beschikbaar om vijf pilots te realiseren, maar voor de toekomst van Nederland is echt meer geld nodig.

Situaties zoals in 1998 in Groningen, waarbij na hevige regenval het Groninger Museum onder water kwam te staan en er zandzakken voor de deur van het Martiniziekenhuis lagen, kunnen wel degelijk voorkomen worden. Door de Eelder- en Peizermaden bij Groningen in te richten als klimaatbuffer, kan nu op eenvoudige wijze het overtollige water vastgehouden worden waardoor overlast uitblijft. Andere gebieden die in aanmerking komen: de Harger- en Pettemerpolder (N-H), de Vierde Bergboezem (Brabant), het Weerter Bos (Limburg) en Voornes Duin (Z-H). De natuurorganisaties willen ook in deze gebieden snel aan de slag met het realiseren van klimaatbuffers. De natuur zèlf biedt de helpende hand bij het klimaatbestendig maken van ons land. Weer een reden om zuinig te zijn op de natuur, aldus De Graeff.