Gemeente Breda

Water in Historic City Centres wint Europese prijs

Het project Water In Historic City Centres (WIHCC) heeft gisteren de European Regional Cultural Champion Award gewonnen. WIHCC ontving de prijs omdat de deelnemende steden volgens de Europese jury er het beste in geslaagd waren in een Europees samenwerkingsproject het culturele erfgoed in hun steden te promoten bij een breed publiek. Breda is de lead partner van het WIHCC-project.

De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Brussel aan burgemeester A. Rombouts van s-Hertogenbosch. Hij nam de prijs in ontvangst namens de zes WIHCC-steden: Breda en s-Hertogenbosch in Nederland, Gent en Mechelen in Belgie, Chester in Engeland en Limerick in Ierland.

Het is de eerste keer dat de European Regional Cultural Champion Award is uitgereikt. De jury bestond uit leden van het Comité voor de Regio; een orgaan binnen de Europese Gemeenschap te vergelijken met onze Eerste Kamer. Zij komen zes keer per jaar bijeen om wetten te toetsen die door het Europese Parlement worden vastgesteld.

Criteria
De jury heeft alle projecten die voor deze prijs zijn ingediend getoetst op een aantal criteria: is het project een succes geweest, is er sprake van innovatie, komen de milieuaspecten voldoende uit de verf, kan er gesproken worden van een best practice waar andere regios in Europa een voorbeeld aan kunnen nemen, ligt er een gedegen beleidskader onder het samenwerkingsproject en is er dankzij de samenwerking een efficiencyslag gemaakt.
Behalve WIHCC waren nog twee Europese projecten genomineerd voor de European Regional Cultural Champion Award. Het Belgische Anderlecht voor het project Qualicities (een Europees kwaliteitslabel voor steden inzake hun cultureel erfgoed) en de Italiaanse provincie Ferrara voor de promotie van een aantal UNESCO wereld erfgoedsites in het Middellandse Zeegebied.

Centrale rol
WIHCC is een Europees samenwerkingsproject tussen de steden Breda (NL), 's-Hertogenbosch (NL), Gent (B), Mechelen (B) Chester (UK) en Limerick (IE). Dit project is ontstaan in het kader van het Europese Interreg IIIB programma voor Noord-West Europa (NWE). Het project is in november 2003 gestart en op vrijdag 30 november vindt in Breda slotmanifestatie van WIHCC plaats. De titel van het project weerspiegelt de groeiende centrale rol die het water speelt in de economische en ruimtelijke intensivering van de oude stadscentra die een historische relatie hebben met het water. Daarnaast is er in veel NWE-steden een groeiend probleem, maar ook een uitdaging, op het gebied van goed waterbeheer en -management.

Breda, 28 november 2007