Gemeente Breda

Veiligheid in Breda op veel fronten verbeterd

De veiligheid in Breda is op veel fronten verbeterd. Het aantal woning- en bedrijfsinbraken en het aantal autodelicten is afgenomen.

Hoewel er in 2006 een toename was van het aantal aangiften van mishandeling ten opzichte van 2005, verwacht de politie dat dit aantal in 2007 niet verder zal stijgen. Dat zijn enkele conclusies uit de Veiligheidsmonitor 2007, die het college van burgemeester en wethouders onlangs heeft vastgesteld.

Het college stelt de veiligheidsmonitor jaarlijks op om knelpunten op het gebied van veiligheid te kunnen signaleren en om prioriteiten te kunnen stellen in het veiligheidsbeleid. Dit jaar zijn voor de tweede keer gegevens voor alle woonbuurten beschikbaar. De uitkomsten van de veiligheidsmonitor zijn de basis voor de opstelling van het Integraal Veiligheidsprogramma voor 2008. In de veiligheidsmonitor 2007 komen de onderwerpen jeugd en veiligheid, geweld, alcohol en drugs en veilige leefomgeving aan de orde.

Jeugd en veiligheid

Terwijl de ervaren overlast van jongeren gelijk blijft, begint het aantal meldingen van jeugdoverlast bij de politie te dalen. Circa 400 jongeren tussen 12 en 17 jaar kwamen in 2006 in aanraking met de politie. Dit is een toename ten opzichte van voorgaande jaren. Vooral bewoners van Hoge Vucht, Tuinzigt, delen van de Haagse Beemden en een gedeelte van het centrum ervaren jongerenoverlast. De overlast van jongeren is toegenomen in Schorsmolen, Biesdonk, Heusdenhout, Overkroeten, Kievitsloop en Bavel. Belangrijke verbeteringen zijn er in Fellenoord, Brabantpark, Kesteren, Westerpark, Haagpoort, Chassé en het station.

Geweld

Zowel het aantal mensen dat zegt in de eigen buurt slachtoffer te zijn geworden van geweldsdelicten, als het aantal mensen dat bedreigende situaties in de buurt ervaart, blijven gelijk. Het aantal straatroven neemt af, maar het aantal mishandelingen nam in 2006 verder toe. In 2007 lijkt deze trend tot staan te zijn gebracht. Aangiften van geweld zijn er vooral in de buurten van het centrum en uit Tuinzigt. Slachtoffers van geweld komen ook in andere delen van de stad voor.

Alcohol en Drugs

De overlast door dronkenschap in de eigen buurt neemt elk jaar verder toe. Vooral bewoners van het Centrum zien vergeleken met de andere Bredase buurten relatief veel dronken mensen op straat. Drugsoverlast blijft sinds 2002 ongeveer gelijk. Het komt vooral voor in de buurten van het centrum, maar ook de bewoners van Belcrum en Tuinzigt ervaren relatief veel overlast.

Veilige leefomgeving

Twee op de vijf Bredanaars voelt zich wel eens onveilig; 28% voelt zich onveilig in de eigen buurt. Dit percentage neemt sinds 2002 langzaam toe. Ruim 3,6% van de 18-24 jarigen en 1,4% van alle 25- jarigen of ouder kwamen in 2006 in aanraking met de politie. Het aantal woninginbraken daalt. Ook het aantal diefstallen uit auto's daalt. Toch staat Breda wat dit soort delicten betreft nog steeds op een vijfde plaats. De verwachting voor 2007 is dat het aantal woninginbraken weer licht zal toenemen en dat het aantal auto-inbraken verder daalt. Ook het aantal aangiften van een bedrijfsinbraak of
-diefstal daalt. Het aantal aangiften van winkeldiefstallen schommelt tussen 400 en 500 per 1000 winkels.

In Hoge Vucht wordt een aantal plekken als `eng' aangeduid. Dit komt vooral door jongerenoverlast. Ook de fietspaden in de Haagse Beemden staan in de veiligheidsmonitor als enge plek genoemd. In het centrum zijn ook enge plekken. Dit als gevolg van drugsoverlast en om redenen die samenhangen met het uitgaanscentrum.

Sinds 2001 daalt het aantal verkeersongevallen. De verkeersveiligheid in de eigen woonbuurt wordt in 2006 door 60% van de Bredanaars als goed beoordeeld. Dit percentage is het laagst van de metingen sinds 2001.

Integraal veiligheidsprogramma 2008

De aandachtspunten uit de Veiligheidsmonitor vormen de basis voor het integraal veiligheidsprogramma 2008. Naar verwachting wordt dit begin 2008 aan het gemeentebestuur voorgelegd.

Breda, 28 november 2007