Gemeente Breda

Plan van aanpak overmatig alcoholgebruik jongeren

De gemeente gaat overmatig alcoholgebruik onder jongeren in Breda aanpakken. Dat is nodig omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de gemeente, Novadic-Kentron, politie, GGD West Brabant, Horeca Nederland, Halt en Vertizontaal heeft daarvoor het plan van aanpak `Onder invloed' opgesteld. Met het plan willen gemeente en partners ondersteuning bieden aan jongeren en hun ouders zodat jongeren verantwoord omgaan met alcoholconsumptie. Dit gebeurt door voorlichting en educatie, regelgeving en handhaving. Het college van B&W heeft het plan deze week vastgesteld.

`Onder invloed' richt zich op drie groepen jongeren: tot 12 jaar, tussen 12 en 16 jaar en tussen 16 en 23 jaar, thuis, op school of werk en in de vrije tijd. Voor de uitvoering van het plan gaan drie werkgroepen de actieprogramma's Voorlichting en Educatie, Wet- en regelgeving en Handhaving en Toezicht uitwerken. De gemeente kiest voor een integrale aanpak waarbij maatregelen en activiteiten in samenhang met elkaar worden uitgevoerd voor een langere periode. Daarbij worden ook het onderwijs, sportverenigingen, ouders, winkeliers en de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) betrokken. In de actieprogramma's staan de mogelijke maatregelen vermeld. De werkgroepen gaan deze nu verder uitwerken en van een tijdsplanning en financiële onderbouwing voorzien.

In het actieprogramma Voorlichting en Educatie is een belangrijke rol weggelegd voor Novadic-Kentron, Vertizontaal en de GGD. Zij komen met een pakket aan voorlichtende en educatieve maatregelen, waarbij jongeren en ouders intensief betrokken worden. Ook Horeca Nederland heeft aangegeven mee te willen werken door bijvoorbeeld portiers in te zetten voor de voorlichting aan scholieren.

Volgens Kabinetsplannen krijgt de burgemeester meer bevoegdheden om alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. In het actieprogramma Wet- en regelgeving moet de uitwerking hiervan worden meegenomen. Ook wordt er gekeken naar regels op scholen en bij sportverenigingen. De werkgroep voor het actieprogramma Handhaving en Toezicht buigt zich over de verbetering van het toezicht op naleving van regels. De nadruk ligt op de wettelijke leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol en het wettelijk verbod op doorschenken.

Overmatig alcoholgebruik leidt tot gezondheids- en veiligheidsproblemen onder jongeren. Vooral het `binge drinken', thuis indrinken en daarna uitgaan, kan leiden tot hersenschade en hart- en geheugenproblemen. Het kan ook leiden tot agressie en geweld, onveilige of onvrijwillige seks, verkeersongelukken, brand, glasschade en vandalisme. Verder heeft het overmatig alcoholgebruik maatschappelijke gevolgen zoals ziekteverzuim en verlaagde schoolprestaties.

Breda, 28 november 2007