Vereniging FME-CWM

Reactie FME op stopzetten aftrek energie en milieu-investeringen:

Gebrek aan coördinatie kabinet schaadt vertrouwen industrie

Zoetermeer, 28 november 2007 - Vandaag worden drie succesvolle milieusubsidieregelingen, de EIA, MIA en VAMIL, stopgezet. Om budgettaire redenen wel te verstaan. Over zes weken is er weer geld, meldt staatssecretaris de Jager van Financiën. Het stopzetten van de regelingen staat haaks op de uitspraken van twee bewindslieden van dit kabinet uitgedragen op 14 en 27 november jongstleden. Dit gebrek aan coördinatie van het kabinet beschadigt de relatie tussen industrie en politiek. FME-voorzitter Jan Kamminga roept het kabinet op dit besluit direct in te trekken om nog enig draagvlak te behouden bij de Nederlandse industrie.

Precies twee weken geleden, tijdens het FME-jaarcongres, onderstreepte minister Cramer van VROM dat zij milieuvriendelijke innovaties wil stimuleren. En nog geen 24 uur geleden verzekerde minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat tijdens Industriepoort in Den Haag aan de aanwezige ondernemers dat hij zich samen met collega's sterk maakt voor steun aan innovatie en coördinatie tussen de verschillende bewindslieden. Het tijdelijk stopzetten van de subsidieregelingen staat haaks op de mooie woorden van het kabinet.

Jan Kamminga: De inkt van het duurzaamheidsakkoord is nog niet droog of het kabinet past zonder enige coördinatie de regels aan. Het is moeilijk ondernemen wanneer de spelregels tussentijds worden gewijzigd.

---