Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 november 2007

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de Staatssecretaris van Justitie

over de Dublinverordening en Griekenland


1. Wat is de huidige stand van zaken in de inbreukprocedure op grond van artikel 226 EG-Verdrag tegen Griekenland inzake de uitvoering van de Dublinverordening?


2. Bent u bekend met het rapport gepubliceerd in oktober jl. door Pro Asyl "The truth may be bitter but it must be told"? Hoe staat u tegenover de expliciete oproep van Pro Asyl aan de EU-lidstaten om geen asielzoekers over te dragen aan Griekenland in het kader van de Dublinverordening?


3. Bent u bekend met het document van UNHCR van juli jl. over de terugkeer naar Griekenland van asielzoekers wiens procedure in Griekenland is onderbroken? Hoe staat u tegenover de aanbeveling van de UNHCR aan de EU-lidstaten om genereus gebruik te maken van de discretionnaire bevoegdheid onder artikel 3 (2) van de Dublinverordening?


4. Bent u bekend met het deze maand verschenen rapport van UNHCR over asiel in de Europese Unie, "Asylum in the European Union, a study of the implementation of the qualification directive" waaruit blijkt dat Griekenland in 2006 slechts 1,22% van de asielzoekers een vluchtelingenstatus of een subsidiaire vorm van bescherming heeft gekregen? Wat is uw oordeel over de bevindingen ten aanzien van Griekenland in dit rapport?


5. Bent u bekend met het rapport van het LIBE- Comité van het Europees Parlement dat op 17 juli jl. is verschenen en waaruit blijkt dat de delegatie van parlementariërs die een bezoek aan Griekenland heeft gebracht om zich te vergewissen van de situatie van asielzoekers en migranten zich ernstige zorgen maakt omtrent refoulement, detentie, procedures, opvang, rechtsbijstand en medische hulp? Deelt u deze zorgen?


6. Bent u van mening dat op basis van de geplande verbeteringen -die tot op heden geen wettelijke weerslag hebben gevonden- de overdracht van asielzoekers aan Griekenland op dit moment verantwoord is, ook wanneer de veelvoud aan recente, ernstige berichten en de gedetailleerde informatie over de slechte situatie voor asielzoekers aldaar in ogenschouw worden genomen?


7. Bent u bereid om de overdracht van asielzoekers aan Griekenland te staken totdat er concrete verbeteringen zijn die leiden tot een eerlijk en efficiënt asielsysteem waarin de rechten van asielzoekers worden gewaarborgd?


8. Bent u bereid om in Europees verband in overleg te treden met Griekenland en de andere lidstaten om tot gezamenlijke oplossingen te komen die bewerkstellingen dat voldaan wordt aan de internationale normen ter bescherming van vluchtelingen, asielzoekers en migranten?

­­­­
­­­­­­



Partij van de Arbeid