Gemeente Den Haag

Uitbreiding buitenschoolse opvang

De gemeente Den Haag zet zich actief in om uitbreiding van buitenschoolse opvang te bevorderen.

Om de wachtlijsten weg te werken is een acht-puntenplan opgesteld. Hierin staat onder meer dat bij renovatie en nieuwbouw van basisscholen nagegaan wordt of gelijktijdig ruimte gerealiseerd moet worden voor buitenschoolse opvang. Verder verweegt de gemeente om zelf opdracht te geven tot de bouw van accommodaties voor kinderopvang en deze panden te verhuren. In de Vinexlocaties, waar de tekorten het grootst lijken te zijn, worden concrete locatieonderzoeken uitgevoerd.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "De vraag naar buitenschoolse opvang is explosief gegroeid. Instellingen voor kinderopvang moeten hun best doen om aan die vraag te voldoen. Het biedt ouders de kans om te werken. Kinderen verdienen een plek die veilig is waar uitdagende en ontspannende activiteiten georganiseerd worden. Ik vind het belangrijk dat ook de gemeente een bijdrage levert aan voldoende buitenschoolse opvang én goede spreiding van die opvang over de stad."

De wachtlijsten in de buitenschoolse opvang hebben vaak betrekking op de maandag, dinsdag en donderdag. Op woensdag en vrijdag zijn er vaak nog plaatsen vrij. Samen met de instellingen voor kinderopvang en de schoolbesturen gaat de gemeente de mogelijkheden bekijken om het gebruik van de kinderopvang beter over de week te spreiden.

De capaciteit van de buitenschoolse opvang in Den Haag is sinds 1 januari 2007 met bijna een kwart gegroeid. Desondanks zijn er wachtlijsten. De extra vraag is vooral ontstaan doordat de kinderopvang voor ouders aanzienlijk goedkoper is geworden én door de invoering van de verplichting voor scholen om kinderopvang te regelen als ouders daarom vragen. In Den Haag stonden op 1 augustus 2007 ongeveer 1.000 kinderen op een wachtlijst voor buitenschoolse opvang. Er gaan naar schatting 9.000 kinderen in Den Haag naar de buitenschoolse opvang.