StoneSansAfdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 28-11-2007

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending woensdag 28 november

Nederland 1 - 18.20 uur

ANGST VOOR AANVRAAG EUTHANASIE BIJ 'PSYCHISCH
LIJDEN'

Psychiatrische patiënten met een doodswens worden door hun behandelaars niet geholpen bij euthanasie, ondanks dat de Wet op de Euthanasie dat sinds 2002 wel toestaat. Dat blijkt uit een reportage van actualiteitenprogramma EENVANDAAG (woensdag 28 november, 18.20 uur Ned1).

In de uitzending meldt de Nederlandse Verenging van Psychiatrie dat er sinds de invoering van de wet geen aanvragen wegens 'psychisch lijden' meer zijn gedaan bij de toetsingscommissie.

Uit de reportage van EENVANDAAG blijkt dat patiënten het onderwerp 'euthanasie' niet eens meer ter sprake durven brengen bij hun psychiater, uit angst voor opsluiting of het stopzetten van medicatie.

"Wij horen dat ze bij de psychiatrische zorg tegen een deur aanlopen. En als ze het ter sprake brengen - en misschien hebben ze al een zelfmoordpoging achter de rug - dan dreigt het gevaar dat ze worden opgesloten en hun medicatie moeten inleveren. Ze kunnen pas bij ons weer zonder dreiging spreken over hun slechte kwaliteit van leven". zegt Dr. Rob Jonquière van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. 

In Nederland vinden er jaarlijks 1550 zelfdodingen plaats, de meerderheid daarvan is in psychiatrische behandeling. "De bereidheid van psychiaters om hulp bij zelfdoding te geven is niet aanwezig" zegt Jonquière in EENVANDAAG.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl




EenVandaag