Gemeente Woerden

Zegveld: bouwen voor de gemeenschap

28 nov 2007
'"Bouwen voor de gemeenschap zelf". Kort gezegd is dat één van de conclusies uit de discussie maandagavond 26 november 2007 in Zegveld over de Visie 2025. Circa 40 inwoners en enkele raads- en collegeleden spraken over hoe de gemeente Woerden er over 18 jaar uit zou moeten zien en welke positie Zegveld daarin heeft. De bijeenkomst in Zegveld was de laatste in rij, inwoners uit de andere kernen spraken eerder met elkaar.
Burgemeester Schmidt trapte de avond af en gaf aan dat nadenken over de toekomst verstandig is. Hij gaf als voorbeeld de aansluiting naar de A12 die je vanuit het huidige perspectief misschien wel anders had aangelegd. Ook voor de buitenwereld is het hebben van een visie van belang: "Je geeft hiermee als stad richting aan wat je wenselijk en niet wenselijk vindt. Andere partijen kunnen en moeten daar dan rekening mee houden."

Zegveld hoeft niet veel groter
De worsteling over woningbouw werd onder meer zichtbaar uit de reacties op de stelling `Woerden telt in 2025 75000 inwoners' . Een kleine meerderheid van de aanwezigen was het met die stelling niet eens. `Er moet geen 2e Leidse Rijn rondom Woerden komen' zoals één van de aanwezigen verwoordde. Woerden ligt nu eenmaal in het Groene Hart en dat moet zo blijven.

Ook een groeiend inwonertal via eventuele herindeling vond men overbodig. Het gevaar dat de afstand tussen burger en bestuurder hierdoor te groot wordt, werd aangehaald als argument. `Hoe groter je wordt, hoe anoniemer' stelde een aanwezige.

De reactie van wethouder Strik dat het voor de bestuurskracht noodzakelijk is om een bepaalde grootte te hebben, kreeg geen warm onthaal. Dat is ook mogelijk met 50.000 inwoners' vond iemand. Gemeenten die nu niet bij Woerden horen en eigenlijk te klein zijn kunnen zelf een gemeente vormen, gaf iemand als oplossing aan.

>> Lees verder in het verslag

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |