PvdA Rotterdam


Offensief tegen armoede

Wo 28 Nov 2007 - Redactie

De PvdA is tevreden over de voortgang van het offensief tegen armoede. Dit stadsbestuur heeft stevig de aanval ingezet tegen armoede. Wethouder Jantine Kriens gaf in een rapportage aan de commissie aan welke resultaten de genomen maatregelen hebben.

Formulierenteam en schuldhulpverlening
Het formulierenteam is van start gegaan. Met deze uitbreiding, een aanvulling op de ouderenteams, maakt het college serieus werk van het motto Aanbellen, Aankijken, Aanspreken en achter de voordeur kijken naar de problemen van mensen en Aanpakken. Dankzij een voorstel van PvdA-raadslid Mohamed Talbi is er een loket bij de Kredietbank om mensen met al hun papieren en schulden te helpen. Het aantal uitvallers bij schuldhulpverlening is nu nog te hoog en het rendement (een schone lei) te laag. Door het loket én door betere nazorg en begeleiding van maatschappelijk werk, worden mensen beter geholpen. De terugval in schulden kan daarmee worden voorkomen.

Verder is het positief dat Rotterdam een collectieve ziektekostenverzekering bij Zilveren Kruis Achmea voor minima heeft afgesloten. Voor ca. 118 euro per maand hebben mensen een basisverzekering, een aanvullende verzekering en de tandartsverzekering De gemeente neemt het eigen risico van 150 euro voor haar rekening. En de verzekeraar vergoedt de medische kosten van de bijzondere bijstand. Verzekerden hoeven dus geen bijzondere bijstand meer aan te vragen bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dankzij betere bestandkoppelingen krijgen ook meer Rotterdammers recht op bijzondere bijstand. Ongeveer 1700 bijstandgerechtigden maakten
-ten onrechte- geen gebruik van de zorgtoeslag. Deze huishoudens zijn nu actief benaderd dit alsnog te doen.

Offensief hard nodig
Dat het offensief tegen armoede nog hard nodig is, blijkt wel uit het onderzoek van SOZAWE Rond of Rood. Hierin staat dat ondanks alle maatregelen en inkomensondersteuning, het percentage mensen in de bijstand met financiële problemen is gestegen van 36 procent in 2002 naar 42 procent in 2006. En helaas maken nog te weinig mensen met een baan gebruik van de regelingen. Wethouder Kriens gaf aan dat mensen vanuit de bijstand in ieder geval nog nadrukkelijker gewezen zal worden op het recht van inkomensondersteuning.