Radboud Universiteit Nijmegen


Bart Jacobs krijgt leiding expertgroep nieuwe stemprocedure

Prof. Bart Jacobs krijgt de leiding over een expertgroep die de regering adviseert over de eisen die moeten worden gesteld aan de stemprinter en stemmenteller. Daarna kan het kabinet een definitief besluit nemen over de invoering van de nieuwe wijze van stemmen. De Nijmeegse hoogleraar Computerveiligheid stelt zich al jaren teweer tegen de oncontroleerbare software in stemcomputers.

Het kabinet neemt de hoofdlijnen over van het rapport `Stemmen met vertrouwen' van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces. Bart Jacobs maakt deel uit van deze commissie. De commissie bracht eind september het advies uit om kiezers voortaan in het stembureau hun stem te laten uitprinten. Een elektronische stemmenteller moet vervolgens deze papieren stemmen tellen. Dit zou een waarborg zijn tegen elektronische stemfraude.

Over de beveiliging van stemcomputers was vorig jaar veel discussie. Een groep kiezers, onder de naam 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', trok de betrouwbaarheid van stemcomputers in twijfel. Mede naar aanleiding daarvan stelde toenmalig minister Nicolaï van Bestuurlijke vernieuwing de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces in die voorstellen ter verbetering van het verkiezingsproces moest doen. Het huidige kabinet heeft het advies van de commissie overgenomen.

Net als de Adviescommissie is het kabinet van oordeel dat het verkiezingsproces aan acht waarborgen moet voldoen: transparantie, controleerbaarheid, integriteit, kiesgerechtigdheid, stemvrijheid, stemgeheim, uniciteit en toegankelijkheid. Stemmen in een stemlokaal is voor het kabinet de enige manier van stemmen die de stemvrijheid en het stemgeheim waarborgen. In een stemlokaal houdt een stembureau toezicht op het verloop van de stemming, en de stemming en de stemopneming vinden plaats in de openbaarheid. Het kabinet verkiest in lijn met de Adviescommissie een papieren stem boven een wijze van stemmen waar de stem elektronisch wordt opgeslagen. Een papieren stem kan immers door de kiezer worden gecontroleerd. Bovendien geeft dit de transparante mogelijkheid om de stemmen te hertellen, indien dat noodzakelijk is.

Het kabinet wil de stap zetten naar het nieuwe concept voor het stemmen in het stemlokaal zoals de Adviescommissie voorstelde. Dat betekent het gebruik van een stemprinter bij het bepalen van de keuze door de kiezer en een stemmenteller om de stemmen elektronisch te tellen. Het stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente wordt doorgezet. Naar het advies van de Adviescommissie en de Kiesraad wordt een identificatieplicht ingevoerd voor iedere kiesgerechtigde. Bij het stemmen bij volmacht dient een volmachtgever voortaan een kopie van het identiteitsbewijs mee te geven aan de gemachtigde.

Het kabinet gaat een aantal (uitvoerings)aspecten die verbonden is aan het gebruik van deze apparaten nog nader onderzoeken. Een nog te vormen externe expertgroep onder leiding van prof. Bart Jacobs (hoogleraar Computerbeveiliging aan het Institute for Computing and Information Science van de Radboud Universiteit Nijmegen) gaat staatssecretaris Bijleveld-Schouten adviseren over de eisen die moeten worden gesteld aan de stemprinter en stemmenteller. Daarna kan een definitief besluit worden genomen over de invoering van de nieuwe wijze van stemmen. Dat besluit verwacht het kabinet rond 1 mei 2008 te kunnen nemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties krijgt de regie op het verkiezingsproces. In het huidige kabinet valt deze regietaak onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Bijleveld-Schouten. Ook is zij verantwoordelijk voor de eisen die gesteld moeten worden aan de te gebruiken middelen voor het stemmen in en buiten het stemlokaal, en voor het berekenen van de uitslag. Deze verantwoordelijkheden en taken voor het verkiezingsproces worden verduidelijkt door deze in wetgeving vast te leggen. Om de transparantie en controleerbaarheid te vergroten, worden de eisen voor de hulpmiddelen (waaronder programmatuur) en gebruikte apparaten openbaar. Ook worden processen-verbaal openbaar en gepubliceerd op internet.

(Bron Rijksvoorlichtingsdienst)