Antillenhuis


DPRN / KITLV Regional Expert Meeting over Caribische Jeugd inspiratie voor beleidsmakers en onderzoekers

Plaatsvervangend Gevolmachtigde Minister Mavis Brooks-Salmon tijdens haar voordracht (Foto: Guiselle Starink-Martha)

Op vrijdag 23 November organiseerden het Dutch Development Policy Review Network (DPRN) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV, Leiden) de derde regionale expert meeting over the Caribisch gebied, met name Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba. De Caribische Jeugd vormde het centrale onderwerp.

Het doel van de expert meeting was om kennis en uitwisseling te faciliteren tussen beleidsmakers, uitvoerende instanties, wetenschappers en journalisten. Zowel de Caribische jeugd als het Nederlandse ontwikkelingsbeleid voor de Caribische jeugd behoorden tot de gespreksthema's. Diverse sprekers benaderden het onderwerp vanuit verschillende hoeken, en discussieerden over educatie, migratie, geweld en het "change from within" programma.

Vanwege de historische banden tussen de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Nederland, en de daarmee verbonden migratiestromen, is het Caribische jeugdbeleid ook binnen Nederlandse context van groot belang. Het onderwerp komt regelmatig ter sprake in de media en binnen de politiek. De DPRN meeting plaatste het onderwerp in een bredere context, door succesvolle praktijkvoorbeelden en uitdagingen m.b.t. het jeugdbeleid te bespreken en hoe de internationaal beschikbare kennis kan worden gebruikt om het Nederlandse Caribische jeugdbeleid te verbeteren.

Onder de sprekers bevonden zich Pauletta Chevannes (Change From Within Programme, Jamaica). In haar speech "turning water into wine: the miracle of education" illustreerde zij hoe scholen m.b.v. het Change from within Programme veiliger en productiever werden. Richard Carter (Adviseur Sociale Ontwikkeling van het Britse Ministerie voor Internationale Ontwikkeling te Barbados (DFID) en Mavis Brooks-Salmon (Plaatsvervangend Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Den Haag) spraken over beleidsmatige veranderingen die nodig zijn om de Caribische jeugd meer kansen en perspectieven te bieden. Daarnaast hielden Erst Noorman (Ministerie BZK) en Peter van de Geer (Ministerie BZ) introducties over het huidige Nederlandse beleid in het Caribisch gebied.