Politie Groningen

Politie lost gewelddadige ontvoering en afpersing op

Groningen e.a, 28-11-2007 o Met de aanhouding van vijf verdachten heeft de politie onlangs een gewelddadige ontvoering en afpersing van een 54-jarige man uit de gemeente Stadskanaal opgelost. Het slachtoffer was na een afspraak met een 17-jarig meisje naar een woning in de stad gelokt. Daar werd hij enkele uren van zijn vrijheid beroofd. Ook moest de man onder dwang en na fors geweld zijn pincode afgeven. Met zijn bankpas werd vervolgens twee keer geld gepind. De gewonde man werd uiteindelijk in Haren uit zijn eigen auto gezet.

De 54-jarige had via een chatsite op het Internet een afspraak gemaakt met een 17-jarig meisje uit Delfzijl. Hij werd op 28 oktober door het meisje telefonisch naar een woning aan de Planetenlaan in Groningen gelokt. Daar werd het slachtoffer de woning binnengelaten en direct met een klap met een honkbalknuppel neergeslagen. Hij werd geboeid, waarna ook zijn gezicht met tape werd afgeplakt. Een 21-jarige man uit Delfzijl, de vriend van het meisje, en de bewoner van de betreffende woning, een 23-jarige man, mishandelden vervolgens het slachtoffer. Hierbij werd ook de honkbalknuppel gebruikt.

Pincode

De man werd door het geweld gedwongen om zijn pincode af te geven. Met de bankpas werd door de verdachten in de avonduren een geldbedrag van duizend euro gepind. Een 26-jarige man uit Delfzijl en een 23-jarige man uit Den Haag werden geregeld om op het slachtoffer in de woning te passen. De man heeft ruim vier uur geboeid en getapet in de woning gelegen. Ook hebben deze verdachten bebloede voorwerpen en de gebruikte honkbalknuppel weggemaakt. Na middernacht werd nogmaals duizend euro gepind. Het slachtoffer werd hierna in zijn eigen auto, gewikkeld in een gordijn en een hoeslaken, door de 23-jarige Stadjer bij het zwembad aan de Geertsemaweg in Haren uit de auto gezet en achtergelaten.

Het slachtoffer kon bij omwonenden aanbellen, waarna de politie werd gebeld. Hij werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Door het toegepaste geweld liep de 54-jarige een hoofdwond en gekneusde polsen en ribben op. Hij had tijdens de ontvoering de vrees dat zijn laatste uren waren aangebroken. De auto van het slachtoffer werd door de politie in de buurt van het station in Delfzijl teruggevonden.

Spoor

De politie kon de verdachten opsporen na een relatief kort rechercheonderzoek. Zo bracht het telefonische contact tussen het meisje en het slachtoffer de politie op het spoor van het meisje en uiteindelijk ook de vijf andere verdachten. Daarnaast waren de aangifte van de man en getuigenverklaringen van belang voor het onderzoek. Verder kwam naar voren dat de ontvoering en afpersing van de man een vooropgezet plan was. De afspraak tussen het slachtoffer en het meisje was eerst op vrijdag gemaakt, maar kwam hij die dag niet opdagen. Twee dagen later ging de afspraak wel door. Het was de verdachten te doen om geld. Alle verdachten zijn na het achterlaten van de 54-jarige in Haren naar Delfzijl gegaan.

Vier verdachten werden op 13 november aangehouden. Twee dagen later volgde de aanhouding van de 23-jarige Stadjer. Ten slotte werd de 23-jarige Hagenees op 21 november ingerekend. De politie heeft zowel huiszoeking verricht in de woning aan de Planetenlaan als in een woning in Delfzijl. In de laatstgenoemde woning trof de politie bovendien illegaal vuurwerk (een Chinese rol en widowmakers) en tien gram cocaïne aan. Het vuurwerk en de harddrugs werden in beslag genomen.

Vijf verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Alleen de 26-jarige Delfzijlster mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie verdenkt hem van het wegmaken van sporen. De politie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond. Het proces-verbaal zal naar het Openbaar Ministerie (OM) worden gestuurd.

Gevaren

De politie en het OM zijn van mening dat deze zaak een triest, maar tevens een goed voorbeeld is van de gevaren, die gepaard gaan bij het maken van afspraken via het internet. Bij het leggen van contacten via chatsites is het niet bekend of de ander eerlijke of foute plannen heeft. Helaas zijn op het Internet mensen actief, die criminele of verkeerde plannen hebben.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Openbaar Ministerie en Regiopolitie Groningen. Met uw vragen kunt u terecht bij persvoorlichter Paul Heidanus van Regiopolitie Groningen in Groningen, telefoonnummer 050-316 6262.