UNETO-VNI verbijsterd over stopzetting aftrek energie/milieuregelingen

28/11/2007 15:41



UNETO - VNI



Installatiebranche en technische detailhandel verbijsterd over stopzetting aftrek energie en milieu-investeringen

Schoon & Zuinig: Inconsistent beleid?

Zoetermeer:- UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de installatiesector en elektrotechnische detailhandel, is diep teleurgesteld over het ministeriele besluit om de aftrek voor energie en milieu-investeringen (de EIA, MIA en VAMIL ) met onmiddellijke ingang stop te zetten tot eind dit jaar. Er wordt verwacht dat het rijksbudget voor 2007 naar schatting met 25 miljoen euro zal worden overschreden. Nog dit jaar werd er gepleit voor consequent regeringsbeleid om draagvlak te creëren voor het Schoon & Zuinig plan en de te bereiken doelstellingen van het kabinet op het gebied van duurzame energie (20% duurzame energie voor 2020), CO2 reductie en energiebesparing. Het besluit staat haaks op de geschepte verwachtingen en beloften om tot consistent beleid te komen.

"Deze beslissing raakt ons in het hart. De leden van UNETO-VNI zijn een essentiële schakel om verduurzaming van energie en energiebesparing te bereiken. Onze branche rekent hiervoor op instrumenten van de overheid om investeringen in duurzaam beleid te ondersteunen", aldus Titia Siertsema, directeur UNETO-VNI. "Nu trekt het kabinet haar beloften in. Leden die een aanvraag wilden doen worden gedwongen hun investeringplannen op te schorten omdat de regering haar budget niet wilt overschrijden dit jaar. Dit staat haaks op de gesprekken die wij met de overheid hebben gevoerd en de signalen die door de overheid zijn afgegeven t.a.v. consistent beleid". Siertsema vervolgt: "Weliswaar heeft het kabinet aangegeven in 2008 verder te gaan met de aftrekregelingen, het is verbijsterend te vernemen dat het kabinet haar regeling ineens kan intrekken als het budget niet sluitend blijkt te zijn. Het kabinet mag niet verwachten dat het bedrijfsleven haar investeringsbereidheid plooit rondom instabiel beleid. Het kabinet zal ook voor 2008 realistische berekeningen moeten gaan maken om het vertrouwen van het bedrijfsleven in de doelstellingen van Schoon & Zuinig te behouden."

Op dit moment beraadt UNETO-VNI zich op verdere actie richting de betreffende Ministeries en informeert zij haar achterban over het genomen besluit.





http://www.uneto-vni.nl