LTO Noord


LTO Noord wil antwoorden in discussie over toekomst Lauwersmeer

Inlaten van zout water brengt teelt voedselproducten in gevaar

LTO Noord doet een dringend beroep op Provinciale Staten van Groningen en Fryslân om antwoorden te krijgen op een aantal cruciale vragen in de discussie over de toekomst van het Lauwersmeer. Volgens de land- en tuinbouworganisatie brengt de geplande inlaat van zout water in het Lauwersmeergebied de teelt van landbouwgewassen en daarmee de productie van voedsel in gevaar.

In het Lauwersmeer liggen plannen voor de bouw van een gemaal. Tegelijkertijd is er het voornemen om grote hoeveelheden zout water in te laten. LTO Noord heeft al eerder vragen gesteld over de gevolgen hiervan, maar tot nu toe zijn de antwoorden uitgebleven. Om de consequenties van de nieuwe ontwikkelingen te kunnen beoordelen, is het volgens LTO Noord noodzakelijk om nu antwoord te krijgen op de gestelde vragen.

LTO Noord wil weten wat de hydrologische en de financiële gevolgen zijn voor het aanliggende agrarische gebied en de wijdere omgeving van het Lauwersmeer wanneer er aanzienlijke hoeveelheden zout water uit zee worden ingelaten. De groei van landbouwgewassen kan in gevaar komen door toenemende verzilting van de bodem en het grondwater. LTO Noord vindt dat dergelijke schade dient te worden voorkomen.

Naar verwachting zullen verschillende dier- en plantensoorten het met de inlaat van zout water moeilijk krijgen of zelfs verdwijnen. Het is niet ondenkbaar dat andere soorten zullen toenemen of zich nieuw gaan vestigen. Met het oog daarop wil LTO Noord weten welke invloed deze soortenontwikkelingen zullen hebben op het aanliggende landbouwgebied.

Volgens LTO Noord kan het Lauwersmeer een belangrijke rol blijven spelen als zoetwatervoorraad die bij aanhoudende droogte kan worden ingezet voor het behoud van onder meer scheepvaart, recreatie en land- en tuinbouw. Met het oog daarop is het van belang om te weten wat de waarde van het Lauwersmeer is als strategische zoetwatervoorraad in tijden van droogte.

Woensdag 28 november 2007