Vakbonden: werknemer betaalt rekening capaciteitsprobleem op het spoor

28/11/2007 16:24



FNV Bondgenoten



Vanmiddag zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao bij Railinfrastructuur (RIS) vastgelopen. De vergaande uitbreiding van de werktijden van de railwerkers is volgens vakbonden FNV Bondgenoten, Het Zwarte Corps, FNV Bouw, CNV Railinfra en CNV Bedrijvenbond één van de breekpunten. Daarnaast wil de werkgeversorganisatie WRI niet meer dan 2 procent loonsverhoging geven.

Egon Groen, bestuurder FNV Bondgenoten namens alle vakbonden: "Het is klip en klaar: WRI wil het capaciteitsprobleem op het spoor oplossen door de railwerkers alle weekenden inclusief de zondagen te laten werken. Niet alleen leidt dit tot verhoogde veiligheidsrisico's, het heeft ook een enorme impact op het privéleven van de railwerkers. Met andere woorden: de werknemers krijgen het capaciteitsprobleem op hun bordje geschoven."

Volgens WRI wordt er vanuit ProRail veel druk op de ketel gezet waardoor het spooronderhoud steeds meer verschuift van overdag naar 's nachts en in de weekenden. Op dit moment wordt circa 50 procent van het onderhoud overdag en 50 procent 's nachts en in het weekend verricht. In de huidige cao staat dat werknemers eens in de drie weken recht hebben op een vrij weekend.

Bij Railinfrastructuur werken circa 4.000 mensen.