Psychologische zorg in basisverzekering

28/11/2007 16:26



Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)



De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft prestatiebeschrijvingen vastgesteld voor eerstelijns psychologische zorg. Per 1 januari 2008 vallen de eerste acht zittingen van eerstelijns psychologische zorg (EPZ) onder de Zorgverzekeringswet. Per zitting geldt een eigen bijdrage van 10 euro. De tarieven voor psychologisch hulp zijn vrij. Alle zorgaanbieders zijn verplicht een standaardprijslijst op te hangen in hun praktijk zodat de consument de tarieven kan vergelijken.

De NZa heeft voor de psychologische zorg negen verschillende prestatiebeschrijvingen vastgesteld. Voor drie prestaties is ook een dubbel consult mogelijk. Ook is het mogelijk dat een groot gedeelte van de prestatie aan huis wordt verricht. Een zitting komt overeen met een consult tenzij het anders is vermeld.

Alle zorgaanbieders die EPZ leveren moeten een standaardprijslijst ophangen in hun praktijk. Deze prijzen gelden voor de cliënten die niet verzekerd zijn voor EPZ of voor de cliënten waarvan de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met de zorgaanbieder. De NZa ziet actief toe of de prijslijst daadwerkelijk wordt opgehangen in de praktijkruimte. De prijslijsten zijn voor consumenten onmisbare informatie om hun keuze te bepalen.





http://www.nza.nl

http://www.nza.nl