Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Woensdag 28-11-2007

Nederlandse Moslim Raad veroordeelt actie van Wilders om film over de koran te maken

NMR roept de politiek op haar verantwoordelijkheid te nemen

Vandaag is bekend geworden dat Geert Wilders een film over de koran wil maken. Met deze film wil Wilders laten zien dat de koran een "fascistisch boek" is dat mensen inspireert tot "verschrikkelijke" daden. De Nederlandse Moslim Raad (NMR) veroordeelt dit plan van Wilders.

Met zijn film gaat Wilders voort op zijn weg om godsdienstbeleving voor moslims onmogelijk te maken. Hiermee tast hij moslims rechtstreeks aan in hun grondwettelijk recht op godsdienstvrijheid, want voor Nederlandse moslims geldt de koran als richtsnoer om het persoonlijke leven in te richten

De NMR wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van polarisatie en gevoelens van angst binnen de Nederlandse samenleving. Om deze reden heeft de NMR Wilders al eerder de hand gereikt toen hij in augustus 2007 bekend maakte de koran te willen verbieden. Samen met Wilders wilde de NMR komen tot een constructieve dialoog. Wilders heeft deze uitnodiging niet geaccepteerd.

De NMR roept de politiek op haar verantwoordelijkheid te nemen. Het is namelijk ongepast dat in onze Nederlandse samenleving religieuze groeperingen uitgezonderd en tot mikpunt gemaakt worden van de ongenuanceerde kritiek van een politicus. Zo gaan we in Nederland niet met elkaar om. De NMR hoopt dat de regering en het parlement zich hierover zullen uitspreken.

De NMR roept voorts de moslimgemeenschap op zich niet te laten manipuleren door de populistische acties van Geert Wilders en zijn partij. De moslimgemeenschap dient vertrouwen te hebben in de mogelijkheden die de Nederlandse rechtsstaat biedt om de aantasting van grondrechten aan te vechten.

Einde Persbericht