Gemeente Wunseradiel


Gemeente Wûnseradiel maakt het archief beter toegankelijk De gemeente Wûnseradiel stelt ¤ 43.000,- beschikbaar voor het maken van een inventaris van het oude archief. De inventaris wordt gemaakt door de heer Otto Gielstra uit Makkum. De overeenkomst voor het opstellen van de inventaris is dinsdag 27 november jl. getekend.

De gemeente Wûnseradiel beschikt over een uitgebreid historisch archief. Dit archief is ondergebracht in de archiefbewaarplaats van het gemeentehuis, een ruimte die voldoet aan alle eisen die er aan een archief gesteld worden.

Het oudste boek stamt uit 1581. Omdat de gemeente sinds de Middeleeuwen vrijwel in dezelfde vorm bestaat hebben we een rijk archief kunnen opbouwen. Regelmatig zijn er dan ook mensen actief in het archief, op zoek naar informatie over hun voorouders of andere historische aangelegenheden over de gemeente Wûnseradiel.

Maar de gemeente beschikt niet over een beschrijvende inventaris van dit archief. Een beschrijvende inventaris bevat niet alleen een lijst met de aanwezige stukken maar geeft ook een korte beschrijving van de inhoud van die stukken. Bezoekers zijn dan ook veel tijd kwijt met het doorzoeken van de boeken.

De heer Otto Gielstra is de spil binnen de stichting Ald Makkum, een stichting die een uitgebreid archief heeft opgebouwd over de historie van Makkum en omliggende dorpen uit de gemeente Wûnseradiel. Gielstra is dan ook goed bekend met het gemeentearchief in Witmarsum.

Otto Gielstra zal de komende twee jaar drie dagen per week werken aan het maken van een beschrijvende inventaris. Het is een forse klus omdat alle stukken in het archief bekeken en beschreven moeten worden. Eind 2009 zal dit werk gereed zijn en kunnen we onze archiefbezoekers beter van dienst zijn.