Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-650

Arnhem,28 november 2007

PROVINCIE GELDERLAND KRIJGT 3 MILJOEN EXTRA VOOR BEREIKBAARHEIDSPROJECTEN

De provincie Gelderland krijgt ruim 3 miljoen euro extra van het Rijk voor het oplossen van knelpunten in de regionale bereikbaarheid. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft dit toegezegd tijdens het Landsdelige Overleg met onder andere de provincie Gelderland. In september dit jaar had de minister de provincie gevraagd projecten in te dienen die met cofinanciering van het Rijk als 'quick wins' een bijdrage kunnen leveren aan de snelle oplossing van knelpunten. Met de cofinanciering kan een aantal projecten versneld worden uitgevoerd. Gedeputeerde Marijke van Haaren is blij met de extra middelen. "Projecten kunnen hierdoor veel sneller worden uitgevoerd en dat komt de bereikbaarheid ten goede." In december neemt de Tweede Kamer een besluit over de begroting met de toezeggingen voor de quick wins-bijdragen.

Fietstunnel Barneveld-zuid
De fietstunnel Barneveld-zuid zal de - regionale - bereikbaarheid van de nieuwe uitbreidingswijken, regionale school en instellingen (museum, evenementenhal) in Barneveld-zuid bevorderen. De fietstunnel loopt onder het spoor (de Valleilijn) door en ligt vlak bij het in 2009 te realiseren station Barneveld-zuid. Door de fietstunnel zal ook het gebruik van station Barneveld-zuid worden vergemakkelijkt, waarmee ook tegelijk het woon/werk- en scholierenverkeer naar Amersfoort en verder kan worden gefaciliteerd. Fietstunnel Barneveld zuid; projectkosten ¤ 2 mln, cofinanciering Rijk ¤ 1 mln.

Lange afstandsfietspad bij Hoevelaken
Uit analyses is gebleken dat er in het gebied rond Amersfoort en Hoevelaken grote bereikbaarheidsproblemen bestaan, die zelfs groter worden. Omdat een groot deel van de filedruk wordt veroorzaakt door regionaal verkeer afkomstig uit Gelderland sluit wordt aangesloten bij de plannen van de provincie Utrecht. Het aandeel is gericht op het bieden van alternatieven voor de auto rond knooppunt Hoevelaken. Dit wordt gestimuleerd door het verbeteren van het openbaar vervoer, het fietsnetwerk, ketenmobiliteit en mobiliteitsmanagement. Voor het project Lange afstand fietspad stelt het Rijk ¤ 500.000- cofinanciering beschikbaar. De totale projectkosten zijn ¤ 1.000.000,-.

Maatregelen verdiepingsslag A2: Hogeweg Zaltbommel In het najaarsoverleg van oktober 2006 was afgesproken dat extra aandacht wordt besteed aan de problematiek in het gebied rond de A2 Culemborg - Geldermalsen - Zaltbommel. De provincie heeft het initiatief genomen een pakket alternatieve maatregelen te ontwikkelen gericht op het beperken van de groei van de automobiliteit. Dit mede in relatie tot de maatregelen die worden genomen als gevolg van de wegwerkzaamheden aan de A2. Het gaat hier om verbeteringen aan bestaande spoorstations en transferia die zullen worden ontwikkeld om de vervoerstromen van en naar het rivierengebied beter op te kunnen vangen en het doorgaande verkeer op de A2 beter door te laten stromen. Daarnaast worden maatregelen genomen op het regionale en locale wegennet om stilstaand verkeer op het hoofdwegennet te voorkomen. Van dit pakket maatregelen heeft het Rijk een cofinanciering van ¤ 750.000,- toegezegd voor de aansluiting N322/Hogeweg, omdat dit stilstaand verkeer op de afrit Zaltbommel/A2 helpt voorkomen..

Beter Bereikbaar Vallei:
Het betreft een versnelde uitvoering van projecten uit het samenwerkingsproject Beter Bereikbaar Vallei. In BB Vallei wordt door Rijk, provincie en gemeenten samengewerkt om de bereikbaarheid in de regio en voor het doorgaande verkeer te verbeteren. Door de versnelde uitvoering van de projecten wordt de bereikbaarheid van de woon- en werkkernen in de Vallei verbeterd zonder dat extra wegen worden aangelegd. De maatregelen zijn met name gericht op beter benutten van bestaande wegen.
- Ede: Maatregelen kruispunten nabij Dreeslaan; projectkosten ¤ 500.000 (bijdrage vanuit quick wins: ¤ 250.000)
- Ede: Optimalisatie verbinding tussen A30 en Veenendaal ter hoogte van bedrijventerrein Ede West; projectkosten ¤ 500.000 (bijdrage vanuit quick wins: ¤ 250.000)
- Veenendaal: verbeteren omleidingsroutes Veenendaal als gevolg van het werk aan de A12; projectkosten ¤ 50.000 (bijdrage vanuit quick wins:¤ 25.000)

Stationsomgeving Zaltbommel
Voor de herontwikkeling van de stationsomgeving in Zaltbommel draagt het Rijk vanuit de quick wins ¤ 370.000,- bij aan de projectkosten die ¤ 970.000 bedragen.