Gemeente Breukelen


Inwoners gemeente Breukelen gaan De Dialoog aan met gemeenteraad

Vanaf januari 2008 is het voor de inwoners de gemeente Breukelen mogelijk om hun eigen onderwerpen op de agenda van lokale politici en commissieleden te zetten. Naast het al bestaande spreekrecht heeft de gemeenteraad beslist dat inwoners nog veel meer betrokken moeten zijn bij de lokale besluitvorming. Naast het uiten van hun mening, kunnen inwoners nu ook hun zienswijze uiteenzetten en De Dialoog aangaan met de betrokken volksvertegenwoordigers.

De gemeente Breukelen heeft ervaren dat haar burgers zich bij veel gemeentelijke onderwerpen betrokken voelen. Zij wil haar inwoners in een vroeger stadium betrekken bij en informeren over onderwerpen. Burgers willen met name betrokken worden in de
probleemverkenningsfase. Inspraak- en informatiebijeenkomsten zorgen er voor dat inwoners eerder betrokken worden. De mogelijkheid om een dialoog aan te gaan met de verantwoordelijke politici zorgt voor meer verdieping in een bepaald onderwerp. Dit bevordert de beeldvorming van de gemeenteraad ten opzichte van allerlei onderwerpen die op de politieke agenda staan.

De Dialoog aangaan

Inwoners kunnen onderwerpen aandragen en die op vrijdagen, voorafgaand aan commissievergaderingen, aan de griffier doorgeven. Dit kan uiterlijk tot 12.00 uur. Aan het begin van een vergadering, tussen 19.30 uur en 20.00 uur, vinden de dialogen plaats. De voorzitter bepaalt voorafgaand aan de vergadering de volgorde van de onderwerpen en de bijbehorende spreektijd. De dialogen, waarbij ook het college van B&W aanwezig is, kunnen door iedere inwoner van de gemeente Breukelen aangevraagd worden.