Regering.nl

Proef: gemeente houdt toezicht op Drank- en Horecawet

Nieuwsbericht | 28-11-2007

Vanaf 1 januari 2008 houden vijftien gemeenten een proef waarbij zij zelf toezicht houden op de Drank- en Horecawet. Het kabinet stelt hiervoor vijf miljoen euro beschikbaar.

Gemeenten gaan in de toekomst zelf toezicht houden op de Drank- en Horecawet. De proef loopt vooruit op de wetswijziging die daarvoor nodig is.

Toezicht

De proef moet laten zien hoe de toezichttaken in de praktijk het beste kunnen worden verdeeld. Nu is de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) de enige aangewezen toezichthouder.

Het kabinet stelt voor de gehele periode van de proef (2008-2009) ruim vijf miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen gemeentelijke toezichthouders worden aangesteld in de vijftien gemeenten en regio's.

Leeftijdsgrenzen

Gemeenten gaan speciale aandacht besteden aan controle op de leeftijdsgrenzen. Jongeren onder de achttien jaar mogen alleen zwakalcoholische dranken, zoals bier, wijn en mixdranken, kopen. Jongeren onder de zestien mogen helemaal geen alcohol kopen.

Toezicht op de controle van de leeftijdsgrenzen is volgens het kabinet een belangrijk instrument om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan.