STOOF wint landelijke EVC-prijs op succesvolle zevende EVC-dag

28/11/2007 17:08



Kenniscentrum EVC



STOOF, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de flexbranche, is de winnaar geworden van de landelijke EVC-prijs 2007. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een kunstwerk en is woensdag 27 november tijdens de zevende landelijke EVC-dag uitgereikt door juryvoorzitter Hanneke Berben, lid van de Raad van Bestuur van het CWI.

De jaarlijkse landelijke EVC-dag vond dit jaar plaats in De Fabrique in Utrecht. Organisator Kenniscentrum EVC was naar deze sfeervolle locatie uitgeweken vanwege de steeds verder toenemende belangstelling. In totaal bezochten dit jaar zo'n 650 EVC-professionals de dag, tegenover 450 vorig jaar in Rotterdam en zo'n 300 maximaal in de jaren daarvoor in Amersfoort.

Het thema van de EVC-dag luidde dit jaar 'Doe-Het-Zelf met EVC'. Onder dit motto konden de bezoekers dingen Zelf Doen! (zelf geassesst worden, zelf je portfolio maken, zelf een intake doen en zelf een EVC-rapportage maken), Zelf Starten! (met EVC voor aanbieders in het hbo, in het mbo, voor werkgevers, voor werknemers en voor de SUWI-keten) en Zelf Horen! (een serie lezingen over de EVC-kwaliteitscode, EVC in België, EVC in Nederland, leren van good practice Cehave Landbouwbelang, en de visie van de overheid op leren en werken).

Onder het Doe-Het-Zelf-motto viel ook de verkiezing van de winnaar van de EVC-prijs. In de voorgaande jaren was dit de taak van een vakjury. Dit jaar kreeg ook het publiek een stem. De vakjury kende de inzendingen punten toe op basis van vooraf vastgestelde criteria - verankering, kwaliteit, rendement, kwantiteit en overdraagbaarheid - en stelde op basis van de uitkomsten een top drie samen. Naast STOOF bestond die uit vrachtwagenfabrikant Scania en het O?-fonds voor de Technische Installatiebranche OTIB. Dit drietal kreeg tijdens de landelijke EVC-dag de gelegenheid zich te presenteren, waarna de aanwezigen hun favoriet konden aanwijzen. De score van de vakjury en het aantal stemmen van het publiek telden ieder voor 50 procent.

De uiteindelijke winnaar was zoals gezegd STOOF, dat EVC inzet ter bevordering van de employability voor flexkrachten en vaste medewerkers binnen de sector. De jury sprak haar waardering uit voor het feit 'dat STOOF het initiatief heeft genomen ook flexkrachten kansen te bieden voor ontwikkeling en ontplooiing, waardoor de mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroot worden'.

Maar er vielen meer prijzen te verdelen op de EVC-dag. De projectdirectie Leren & Werken maakte de winnaar bekend van de jaarlijkse Ginjaar-Maas Prijs voor projecten die een positieve bijdrage leveren aan het stimuleren van de combinatie leren en werken voor volwassenen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bezocht de EVC-dag om de prijs persoonlijk te overhandigen aan vertegenwoordigers van internationaal producent van vruchtensappen Döhler. Döhler Holland BV werft mensen die na het behalen van een vmbo-diploma geen werk hebben gevonden en ook geen vervolgopleiding zijn gestart, waardoor zij tussen wal en schip terecht zijn gekomen. Döhler leidt deze mensen op tot juice-specialist. Zij doen twee dagen per week werkervaring op en volgen gelijktijdig een mbo-opleiding. Bij goed gevolg krijgen de juice-specialists na 1 jaar een arbeidscontract.

Daarnaast vielen er meer bekende gezichten te zien tijdens deze zevende landelijke EVC-dag. Sinterklaas kwam nog langs, evenals prof. dr. Henriëtte Maassen van den Brink die een uiteenzetting hield over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het algemeen en de rol van EVC en een leven lang leren in het bijzonder. Er waren zoals gezegd veel doe-het-zelf workshops, er was muziek en dans, en er was een korte spetterende acrobatiekvoorstelling te bewonderen. De dag was, kort gezegd, ook dit jaar weer een succes.