Gemeente Barneveld


WMO- en gezondheidsbeleidsplan 2008-2011

Het college van burgemeester en wethouders heeft het WMO- en gezondheidsbeleidsplan 2008-2011, alsmede het Uitvoeringsprogramma 2008/2009 vastgesteld.

Kwaliteit van leven voor alle inwoners van de gemeente Barneveld is waar het om draait in het WMO- en gezondheidsbeleidsplan 2008-2011. De gemeente wil dat iedere inwoner optimale kansen krijgt op het ontwikkelen en/of bevorderen van de gezondheid en volwaardige participatie aan de samenleving. Respect voor de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid zijn hierbij uitgangspunten.

De gemeente heeft voor de komende twee jaar de volgende WMO-speerpunten geformuleerd:

* informatie, advies & cliƫntondersteuning
* ondersteuning mantelzorg

Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ingegaan. Hierin staat dat elke gemeente verplicht is een meerjarenbeleidsplan vast te stellen. In dit meerjarenplan moeten de hoofdlijnen betreffende maatschappelijke onderstuening worden weergegeven. Omdat de WMO nog volop in ontwikkeling is, heeft de gemeente Barneveld het meerjarenbeleidsplan in twee delen gesplitst; een visie voor de komende vier jaar en een uitvoeringsprogramma voor 2008/2009. Deze werkwijze biedt kansen om over twee jaar nieuwe inzichten en ervaringen te kunnen verwerken in het uitvoeringsprogramma 2010/2011.

Op grond van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) is de gemeente ook verplicht een nota lokaal gezondheidsbeleid te maken. De gemeente heeft ervoor gekozen om het lokale gezondheidsbeleid in het WMO- beleidsplan te verwerken, gezien de raakvlakken van tussen de WMO en de WCPV. Naast de negen WMO-prestatievelden aan de hand waarvan de doelen worden weergegeven, heeft de gemeente het lokale gezondheidsbeleid als tiende prestatieveld in het beleidsplan toegevoegd voor zover het lokale gezondheidsbeleid nog niet in de overige negen velden aan de orde was gesteld.

Het plan is opgesteld in overleg met de WMO-raad. De WMO-raad heeft op 23 oktober jl. unaniem en positief geadviseerd over het WMO beleidsplan van de gemeente Barneveld. Nu het college het WMO en gezondheidsplan heeft vastgesteld, zal het worden behandeld in de raadsvergadering van 18 december aanstaande. Het WMO- en gezondheidsbeleidsplan is te raadplegen op www.barneveld.nl.

Barneveld, 28 november 2007

Persbericht 07158
Mutatiedatum 28/11/2007