Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Oosterhout (28/11)

OOSTERHOUT NB, 28 november 2007

Scholier roept hulp van vriend in om ruzie te beslechten

OOSTERHOUT: Vanmorgen heeft een incident plaats gevonden op het plein van een middelbare school aan de Bouwlingstraat. Een 15-jarige leerling werd door een jongen, die daar niet op school zit, belaagd. De politie arresteerde een 16-jarige student van die school die verdacht wordt van het uitlokken van de gebeurtenis en is nog op zoek naar de dader. De politie benadrukt dat de arrestatie niets te maken heeft met de scholierenacties eerder deze week.

Een 15-jarige leerling van de school, woonachtig in Rijen, werd door een nog onbekende jongen, die daar niet op school zit, tijdens de pauze op het schoolplein achtervolgd. Zijn belager had een boksbeugel om en wilde hem kennelijk aanvallen. Het slachtoffer kwam ten val waardoor hij een spierscheuring in zijn rechterheup opliep. De dader ging er daarop vandoor. Het slachtoffer werd niet geslagen maar raakte wel gewond door de val.

De politie arresteerde op school een 16-jarige leerling uit Rijen omdat hij verdacht wordt van het uitlokken van het incident vanwege een lopend conflict met het slachtoffer en vrienden van hem in hun woonplaats Rijen. Hij heeft daarvoor kennelijk de hulp van een vriend ingeroepen. De politie is nog op zoek naar deze dader.

Engelsman loopt op vluchtstrook autosnelweg

OOSTERHOUT: De politie heeft vannacht omstreeks 00.30 uur op rijksweg A 27 op de vluchtstrook ter hoogte van Galgeveld een 22-jarige Engelsman aangetroffen die tevoet via de rijksweg naar Eindhoven airport wilde lopen. De agenten waren op de man geattendeerd door automobilisten. De Brit vertelde dat hij voor een baas in Nederland gewerkt had. Dit beviel hem echter niet langer, hij wilde daarom naar huis. Hij wilde naar het vliegveld van Eindhoven lopen. Hij kende echter de weg niet zo goed, daarom besloot hij om langs de rijksweg die richting uit te lopen. De agenten hebben hem meegenomen naar de afslag Oosterhout Zuid. Onderaan de afslag is hem een alternatieve looproute voorgesteld, hetgeen de wandelaar in dank aanvaardde.

Politie ruimt drie hennepkwekerijen in Oosterhout

OOSTERHOUT: Het ruimteam van de politie heeft vanmorgen op drie adressen hennepkwekerijen aangetroffen en geruimd. Het gaat om adressen aan de Rozenlaan(2) en een woning aan de Schermerhornstraat.

In twee woningen aan de Rozenlaan werden plantages aangetroffen. . In een van die woningen was een kwekerij in de huiskamer en de slaapkamer een kwekerij ingericht met in totaal 216 moederplanten en 7305 stekjes. Op een ander adres in dezelfde straat stond een kwekerij met 238 jonge planten. Tegen de exploitanten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verder werd in een woning aan de Schermerhornstraat een hennepkwekerij aangetroffen. De politie arresteerde in de woning op zolder een 40-jarige Oosterhouter. De verdachte staat ingeschreven op een ander adres in Oosterhout maar de betreffende woning is wel zijn eigendom. Om uit de schulden te komen was hij met een hennepkwekerij gestart, zowel op zolder als in een slaapkamer en in de kruipruimte stonden bij elkaar circa 328 wietplanten. De stroom werd illegaal afgetapt. De verdachte ontkende dit, maar de diefstal van stroom werd door een medewerker van het elektriciteitsbedrijf bevestigd. Er zou in deze woning al eerder geoogst zijn. Zo werd afval van een eerdere opbrengst aangetroffen. Er is een dagvaarding aan hem uitgereikt. Ook wordt een ontnemingsvordering opgesteld.

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in veel gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. Bij het ontrollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek, informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

Uitslaande brand in vrijstaande woning

WIJK EN AALBURG: Vanmorgen werd om 11.57 uur een uitslaande brand gemeld in een vrijstaande woning aan de Maasdijk. Er raakte niemand gewond. De schade aan de woning is aanzienlijk.

De plaatselijke brandweer kreeg tijdens de bluswerkzaamheden assistentie van andere brandweerkorpsen onder meer uit Waalwijk. De brand werd bestreden door vier tankautospuitwagens en een hoogwerker. Er waren circa veertig brandweerlieden betrokken bij de bestrijding van de brand.

De brandweercommandant gaf omstreeks 15.00 uur het sein brand meester. Het nablussen neemt echter nog enkele uren in beslag. De schade aan de woning is erg groot. Salvage is namens de verzekeringsmaatschappij ter plaatse om de eerste maatregelen te nemen. De bewoners worden elders ondergebracht. De oorzaak van de brand is onduidelijk. De bewoners waren op het erf en in een schuur bezig. De elektriciteit viel uit, waarna ze zijn gaan kijken. Toen stond de bovenverdieping al onder de rook. De gemeente heeft ter plaatse dranghekken laten plaatsen.

Winkeldieven betrapt in Oosterhoutse supermarkten

OOSTERHOUT: Een 13-jarige Oosterhoutse jongen is dinsdagavond in een supermarkt aan de Keiweg betrapt op winkeldiefstal. Een klant zag dat de jongen een fles Bacardi Breezer en een fles Passoa in zijn binnenzak stopte. Vervolgens liep de knaap de winkel uit zonder de drank aan de kassa af te rekenen. Hij werd voorbij de kassa door een medewerker tegen gehouden en later overgedragen aan de politie. Zijn ouders zijn in kennis gesteld. Hij zal vermoedelijk worden doorverwezen naar bureau Halt.

Vanmorgen is omstreeks 09.00 uur in een supermarkt op het winkelcentrum Arkendonk een 25-jarige Oosterhouter betrapt op winkeldiefstal. Een medewerker van de winkel zag dat de verdachte een fles shampoo en een deodorant pakte en deze goederen in zijn tas stopte. Bij de kassa rekende de dief alleen en Mars af. Hierop werd de verdachte aangehouden. Hij bleek nog meer goederen gestolen te hebben. Ook een blikje Red-Bull en een fles drinkontbijt waren niet betaald. De verdachte verklaarde dat hij de diefstal gepleegd had omdat hij van zijn salaris niet rond kan komen.

Vier bekeuringen bij snelheidscontrole Vrachelsestraat Den Hout

DEN HOUT: De politie heeft vanmorgen tijdens de ochtendspits op de Vrachelsestraat een snelheidscontrole gehouden. Er werden vier bekeuringen uitgedeeld voor het overtreden van de max. snelheid. De hoogst gemeten snelheid was 92 km / uur. Ook werden twee bestuurders op de bon geslingerd die geen gordels droegen.

Auteur: Willem van Hooijdonk