Gemeente Oldenzaal


Gemeente, provincie en MST bespreken voortgang Oldenzaal Centraal

gepubliceerd op : 28-11-2007

Het ontwikkelingsplan `Oldenzaal Centraal', de herinrichting van het gebied rondom het station, is dit jaar van start gegaan. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd, de eerste fase betreft het zuidelijk deel van het huidige Stationsplein en de Bisschop Balderinkstraat en naaste omgeving.

Ten aanzien van de herinrichting van het noordelijk deel van het Stationsplein voert de gemeente momenteel overleg met de provincie Overijssel en het Medisch Spectrum Twente. Volgens wethouder Rob Welten ziet de planvorming van dit gebied er positief uit, van gemeentelijke zijde worden inmiddels besprekingen gevoerd met de provincie Overijssel voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling.

De gemeente Oldenzaal heeft met Oldenzaal Centraal een ambitieus plan ontwikkeld voor de herinrichting van een gebied van ca. 38 ha rondom het station. De herinrichting van het zuidelijk deel van het huidige Stationsplein is inmiddels in uitvoering. De werkzaamheden omvatten onder meer een herinrichting van de openbare ruimte, verplaatsing van het busstation, de realisatie van twee appartementencomplexen door WBO en Strukton en sloop door WBO van het bestaande pand aan het Stationsplein.

Andere werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Bisschop Balderinkstraat en omgeving. De gebouwen van de voormalige gemeentewerf zijn inmiddels gesloopt, voorlopig wordt dit terrein ingezaaid. De bouw van de hier geplande woningen is nog niet mogelijk vanwege de huidige geluidscontouren van vliegveld Twente. De uitkomst van de discussie over de toekomst van de luchthaven is derhalve bepalend voor de verdere uitvoering van dit gedeelte van het plan.

Met het MST en de provincie Overijssel is afgesproken om de komende maanden gezamenlijk verder te werken aan de planvorming rondom het noordelijk deel van het Stationsplein. Hierbij zullen ook contacten worden gelegd met naastgelegen zorginstellingen. Besprekingen met de provincie vinden plaats in het kader van het provinciale investeringsbudget voor stationsomgevingen, dat is opgenomen in het Provinciaal Coalitie Akkoord. Hierin is voor de ontwikkeling van een vijftal provinciale stationsomgevingen, waaronder Oldenzaal, 23,5 miljoen euro opgenomen. De eerste reacties van provinciale zijde op de Oldenzaalse ontwikkelingsplannen zijn positief.