Gemeente 's-Hertogenbosch

28-11-2007
Woningcorporaties en gemeente stellen woningen beschikbaar voor pardonregeling
De gemeente 's-Hertogenbosch gaat samen met woningcorporaties in het kader van de pardonregeling ongeveer 200 mensen huisvesten. De woningcorporaties spannen zich in om de benodigde 100 tot 130 woningen in 2008 te leveren. Verder is er een verdeelsleutel gemaakt over het aantal beschikbaar te stellen woningen per woningcorporatie.

Taakstelling pardonregeling
Begin dit jaar heeft het kabinet besloten om vreemdelingen die voor 1 april 2001 een asielaanvraag hebben ingediend en sindsdien ononderbroken in Nederland hebben verbleven, een verblijfsvergunning te verstrekken. In het bestuursakkoord tussen de VNG en het Ministerie van Justitie is overeengekomen dat gemeenten ernaar streven om de personen die onder de pardonregeling vallen vóór eind 2009 te huisvesten.
Conform de werkwijze bij reguliere nieuwkomers, stelt het Ministerie van Justitie (op basis van het hierboven genoemde bestuursakkoord) voor elke gemeente een halfjaarlijkse "taakstelling pardonregeling" vast. Voor de periode tweede helft 2007 tot en met tweede helft van 2009 hebben gemeenten dus een extra taakstelling, de zogenaamde pardontaakstelling.

Benodigd aantal woningen
Op dit moment zijn ongeveer 216 mensen bekend die in 's-Hertogenbosch verblijven en waarvan het zeer waarschijnlijk is dat zij op basis van de pardonregeling een verblijfstatus verkrijgen en daarmee in aanmerking komen voor één van de 100 tot 130 woningen. Indien de mensen die nu al aangegeven hebben zelfstandig te wonen niet meer gehuisvest hoeven te worden, kan worden volstaan met circa 100 woningen.

Afgesproken is dat de woningcorporaties zich inspannen om de benodigde woningen in 2008 te leveren. In 2006 verhuurden de woningcorporaties in 's-Hertogenbosch circa 2.000 woningen. Op basis van een gelijkblijvend aantal verhuringen en de huisvesting van alle `pardonners' in 1 jaar zal het effect voor de huurwoningmarkt zijn, dat circa 5% van het vrijkomende aanbod beschikbaar is voor pardonners. De verwachting is echter dat het aantal verhuringen hoger zal zijn dan de afgelopen jaren door een fors groter aantal nieuwe huurwoningen. Uitgangspunt is dat sprake is van zoveel mogelijk spreiding. Dit betekent dat, voor zover mogelijk, ook woningen worden aangeboden in wijken waar het aandeel sociale huurwoningen lager ligt (zoals Empel, Engelen en De Groote Wielen).

Begeleiding
De gemeente heeft met Vluchtelingenwerk afspraken gemaakt over de begeleiding van deze mensen. Om de huisvesting zo succesvol mogelijk te laten verlopen, biedt Vluchtelingenwerk hulp bij onder meer het aanvragen van huurtoeslag.

Verdeling over de woningcorporaties
In onderstaand schema is het aantal woningen per corporatie opgenomen. De verdeelsleutel is tot stand gekomen op basis van het aandeel sociale huurwoningen van de corporaties.

Inschatting aantal te leveren woningen

Zayaz

54-70

BrabantWonen

26-35

De Kleine Meierij

11-15

Omnia Wonen

3-4

Woonzorg Nederland

2-2

Vitalis


1-2

Vestia Midden Nederland


1

Maasland


1

Particuliere verhuurders


1-2

Totaal:


99 - 132