Gemeente 's-Hertogenbosch


28-11-2007
Experiment om doorstroming te bevorderen
Huurders uit Boschveld krijgen voorrang bij het toewijzen van nieuwbouwwoningen in fase I in Boschveld. Het gaat om ongeveer 145 woningen van Zayaz waarvoor 108 bestaande woningen worden gesloopt. Het college heeft aan dit experiment groen licht gegeven. De directeuren van de woningbouwcorporaties beslissen binnenkort hierover. De wijkraad Boschveld is ook voorstander van de voorrangsregeling.
De aanpak bevordert de doorstroming van huurders binnen Boschveld en die van huur- naar koopwoningen. De kansen voor verschillende groepen op de Boschveldse woningmarkt nemen toe, de wachttijden verminderen. Het experiment sluit aan bij de gemeentelijke nota Wonen 2007. Daarin staat dat doorstroming nodig is.

In volgorde

Huurders uit een gesloopte woning in fase I komen het eerst in aanmerking voor een nieuwbouwwoning. Zij maken gebruik van hun recht op terugkeer. Daarna zijn huurders met een herstructureringsurgentie aan de beurt. Zo wordt recht gedaan aan het uitgangspunt `eerst bouwen dan slopen'. Zij worden gevolgd door huurders in Boschveld die een zelfstandige, sociale huurwoning achterlaten. Bewoners van Boschveld die een zelfstandige koopwoning achterlaten, hebben daarna de keuze. En tot slot kunnen alle andere woningzoekenden meedingen naar een woning.
De voorrangsregeling heeft betrekking op bewoners in het gebied dat wordt begrensd door de Oude Vlijmenseweg, Oude Engelenseweg, het spoor (Parallelweg), Christiaan Huygensweg, Simon Stevinweg en Buys Ballotweg.