Gemeente Den Haag

Plannen Edith Stein College en Hoge Raad aangepast

Het Louis Couperusplein in de binnenstad wordt verlengd en verbonden met de Nieuwe Schoolstraat. Ook krijgt het Edith Stein College een iets andere plek in de Nieuwe Schoolstraat. Dit zijn wijzigingen in de stedenbouwkundige plannen waarmee het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd. Deze wijzigingen zijn een gevolg van gesprekken met de buurtbewoners, de Welstandscommissie en aangepaste plannen van het Edith Stein College en de naastgelegen Hoge Raad.

De wijzigingen houden in dat het Louis Couperusplein wordt verlengd en dat het plein wordt verbonden met de Nieuwe Schoolstraat. Verder komt het Edith Stein College op een iets andere plek in het plangebied te staan. Andere wijziging is, dat het gebouw van de Hoge Raad mogelijk niet uitgebreid wordt in dit gebied. Daarom is in de nieuwe plannen een scenario opgenomen waarin deze vrijgekomen ruimte wordt ingevuld met nieuwe woningen.

Wethouder Peter Smit van Verkeer en Binnenstad: Ik ben blij met de manier waarop de randvoorwaarden zijn aangepast. Vooral omdat we de mening van buurtbewoners hierin hebben kunnen meenemen. Uiteindelijk zorgt dit voor een betere kwaliteit van het plan.

Informatieavond 12 december
Om de omwonenden te informeren over de gewijzigde stedenbouwkundige randvoorwaarden en de bijhorende procedures, organiseert de gemeente op woensdag 12 december om 19.30 uur een informatieavond in het Edith Stein College, Louis Couperusplein 33 (deur open vanaf 19.15 uur). De bewoners ontvangen hierover een uitnodigingsbrief van de gemeente.

Vervolgstappen
Op korte termijn zal de Welstandscommissie zich buigen over het zogenaamde beginselplan (basisontwerp) voor het Edith Stein College. Vervolgens zal een bouwvergunning worden aangevraagd. Op de vergunningsaanvraag kunnen zienswijzen worden ingediend bij de gemeente. In het eerste kwartaal van 2008 zal de gemeente meerdere projectontwikkelaars uitnodigen om de stedenbouwkundige randvoorwaarden uit te werken in een bouwplan. Daaruit zal één plan als beste plan gekozen worden.

Aanleiding
Voor het gebied rond het Louis Couperusplein en de Nieuwe Schoolstraat bestaan sinds 2005 plannen. Nu wordt de wens van het Edith Stein College om haar gebouwen aan het Louis Couperusplein te vervangen door één nieuw gebouw gehonoreerd. Daarnaast wil de gemeente door onder andere de sloop van een oude basisschool een aantal nieuwe woningen en een ondergrondse parkeergarage in dit gebied bouwen. Daarmee wordt de woonfunctie in de binnenstad versterkt.

Andere aanleiding voor de plannen is, dat de Hoge Raad der Nederlanden in het verleden een verzoek heeft ingediend bij de gemeente om hun gebouw aan het Lange Voorhout/Kazernestraat uit te breiden.