Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


sneller vastgesteld

Persbericht: Drugsgebruik sneller vastgesteld

Milly Attema-de Jonge wint OLVG Wetenschapsdag 2007 met nieuwe methode

Amsterdam, woensdag 28 november 2007

Met haar onderzoek naar drie verschillende eenvoudige methodes om de aanwezigheid van drugs in urine aan te tonen, heeft dr. Milly Attema-de Jonge, ziekenhuisapotheker i.o., in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) op 24 november jongstleden de OLVG Wetenschapsdag 2007 gewonnen. De beste methode bleek een sneltest waarop urine in een doosje wordt gedruppeld en vervolgens met een meetapparaat wordt afgelezen. Dit leidt tot een zeer snel en betrouwbaar antwoord op de vraag of een patiënt drugs gebruikt heeft.

De urine van patiënten binnengekomen op de SEH en die mogelijk drugs hadden gebruikt, werd voorheen naar het laboratorium gestuurd. Dat kostte veel tijd terwijl het voor het beoordelen van de situatie van de patiënt heel belangrijk is om te weten of en zo ja, welke drugs gebruikt is. De test is als proef enige tijd op de SEH van het OLVG toegepast en bleek zeer goed uitvoerbaar voor de medewerkers. De methode zal begin 2008 ingevoerd worden op de SEH van het OLVG en zal tot een zeer snel en betrouwbaar antwoord leiden op de vraag of een patiënt drugs gebruikt heeft. Het laboratorium blijft betrokken bij nader onderzoek. De jury loofde de prijs uit vanwege de kwaliteit en het nut van dit onderzoek dat in en met medewerkers uit het OLVG werd verricht.

De OLVG Wetenschapsdag is een initiatief van Teaching Hospital, Centrale Opleidingscommissie en de Commissie Wetenschappelijk onderzoek in het OLVG. De Wetenschapsdag biedt met name artsen in opleiding (aios) en artsen niet in opleiding (anios) de gelegenheid hun onderzoeksactiviteiten uitgevoerd in het OLVG te presenteren.

Meer informatie:
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting OLVG, telefoon (020) 599 30 10.