Provincie Groningen

Nationale jeugdzorgprijs voor 'Doen wat werkt' 28 november 2007

Op woensdagmiddag 27 november is op de landelijke manifestatie Jeugdzorg: Zo! de Nationale Jeugdzorg Prijs uitgereikt aan het project 'Doen wat werkt', een zorgprogramma voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. In totaal hebben 34 projecten uit het hele land zich aangemeld.

Wat is 'Doen wat werkt'?
'Doen wat werkt' is een zorgprogramma voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Het gezin van de jongere wordt nadrukkelijk bij de behandeling betrokken. Dit geldt ook voor andere belangrijke mensen in de omgeving van de jongere. Bijvoorbeeld een leraar, buren of vrienden.

'Doen wat werkt' start altijd met een korte periode van maximaal 6 weken in de gesloten inrichting Het Poortje. Daarna gaat de jongere weer naar huis waar de behandeling wordt voortgezet. School en arbeidstoeleiding zijn vanaf het begin essentiële onderdelen van de behandeling.

Provinciaal initiatief
Het project is een initiatief van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Echter heeft Tjallinga Hiem concreet aan de wieg van het project gestaan - zonder deze instelling was het project nooit opgestart. Het programma wordt uitgevoerd door jeugdinrichting Het Poortje, Jeugdzorg Drenthe, Tjallinga Hiem, Accare en de Basegroep. Een dergelijk brede samenwerking is uniek in Nederland.

De resultaten
Het zorgprogramma draait inmiddels een jaar in de praktijk en de eerste resultaten zijn zeer goed. Geconcludeerd kan worden dat het in de jeugdzorg loont de handen ineen te slaan. 'Doen wat werkt' laat zien dat samenwerken aantoonbare kansen creëert voor jongeren en gezinnen.

Naar wie gaat de Vakprijs?
De Vakprijs gaat elk jaar naar een goed lopend project dat als voorbeeld kan dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg of naar een stimulerend en goed onderbouwd plan om de jeugdzorg verder te verbeteren.
Een vakjury van deskundigen die hun sporen in de jeugdzorg (praktijk, wetenschap en beleid) verdiend hebben, heeft Doen wat werkt aangewezen als uiteindelijke winnaar. Aan de prijs is een bedrag verbonden van EUR 25.000,-.

Kijk voor meer informatie over het project op: www.doen-wat-werkt.nl.

28 november 2007