Radboud Universiteit Nijmegen


Humboldt Award voor theoretisch chemicus

Prof. Ad van der Avoird heeft een research award ontvangen van de Alexander von Humboldt Stiftung. De Humboldt Research Award (60.000 euro) is een erkenning voor het wetenschappelijk werk en het onderwijs van theoretisch-chemicus Van der Avoird. Als Humboldt-professor gaat hij een jaar onderzoek verrichten aan het Fritz Haber Institut van het Max Planck Gesellschaft in Berlijn met prof. Gerard Meijer, opvolger van Gerhard Ertl die onlangs de Nobelprijs voor de Chemie ontving; aan de
Technische Universität München met prof. Wolfgang Domcke; en aan de Universiteit van Heidelberg met prof. Lorentz Cederbaum. De Humboldtstichting reikt jaarlijks dergelijke awards uit met als doel bij te dragen aan de internationale onderzoekssamenwerking.

Van der Avoird is hoogleraar Theoretische scheikunde en houdt zich bezig met het modelleren en doorgronden van de kwantummechanische processen in moleculen en materialen en het verloop van chemische reacties. Zo haalde hij dit jaar Science met een volledig theoretische beschrijving van water. Ook doet hij onderzoek naar chemische reacties bij extreem lage temperatuur. Hiervoor ontving hij dit jaar, samen met zijn medewerker Gerrit Groenenboom, een ECHO-subsidie van NWO. Volgens de kwantummechanica kunnen moleculen die zijn afgekoeld tot minder dan één graad boven het absolute nulpunt alleen reageren als ze precies recht op elkaar botsen. De omstandigheden waaronder de reactie dan plaatsvindt, kunnen zeer precies gecontroleerd worden. De berekeningen van de theoretisch-chemici zullen experimentatoren helpen om zulke reacties te zien en te sturen met magnetische en elektrische velden.

Ad van der Avoird is verbonden aan het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de KNAW en de International Academy of Quantum Molecular Sciences.