Gemeente Hilversum

Rapportcijfer 7 voor buurtactiviteiten Noord

28 november 2007
Bewoners van Hilversum Noord waarderen de activiteiten in de buurt met een gemiddeld rapportcijfer 7.
Dit blijkt uit de resultaten van de enquête Community Care die afgelopen zomer 2007 in Hilversum Noord onder 4200 huishoudens is verspreid. De waardering voor de activiteiten is gemiddeld hoog en vergelijkbaar met de uitslag van de enquête die in 2005 is gehouden.

Naar aanleiding van die enquête is besloten aandacht te geven aan de verbetering van de sociale samenhang in de Tuinenbuurt en aan allochtonen en jongeren. Uit de recente vragenlijst is gebleken dat de Tuinenbuurt inmiddels meer wordt gewaardeerd. In de wijk blijft wel behoefte aan sociale voorzieningen in de wijk, om elkaar te ontmoeten, zoals bijvoorbeeld een café.

Met deze tweede meting in Hilversum Noord wordt het project Community Care nu afgesloten. De gemeente vindt het wel belangrijk om alle resultaten die in de wijk behaald zijn, te behouden. Zo wordt het project 'Noord voor alle leeftijden' waarschijnlijk ook in andere wijken in Hilversum opgepakt. Het succesvolle project 'Toezicht door jongeren' is lastig uit te breiden, vanwege de moeizame werving van jongeren. De burenbemiddeling is inmiddels al uitgebreid in heel Hilversum.
De gemeente vindt het belangrijk om de samenwerking met de verschillende partijen, waaronder woningbouwcorporaties, Stichting Versa & SIS, De HilverZorg, Stichting MEE en Steunpunt Mantelzorg te behouden. Deze partijen werken samen onder de naam Community Care. Het doel van Community Care is om meer buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en om iedereen te kunnen laten deelnemen aan de activiteiten in de wijk. Zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties en de gemeente ondersteunen dit project door gezamenlijk met de bewoners verschillende activiteiten en diensten aan te bieden in Hilversum Noord.

Het project 'Community Care' wordt weliswaar afgerond, maar de resultaten krijgen een wettelijke verankering in de gemeentelijke Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De projecten krijgen een plaats bij het prestatieveld 'Civil Society', een nieuwe term voor Community Care; de sociale samenhang in de wijk.

Het aantal teruggestuurde enquêtes lag iets lager dan de vorige keer. Dit is wellicht te verklaren doordat de enquête in de zomerperiode is verspreid. Uit de vorige enquête, waarin de nul-situatie werd gemeten, bleek dat weinig allochtonen de vragenlijst invulden. Dit jaar ligt het aantal enquêtes dat door allochtonen is ingevuld hoger. Dit komt doordat Turkse en Marokkaanse vrouwen via de inloopochtenden zijn benaderd en samen met Versa/SIS ook de mannen zijn gevraagd en geholpen met het invullen.

In Hilversum Noord wordt hard gewerkt aan Stedelijke Vernieuwing (ISV), zoals blijkt uit de verschillende bouwplannen voor de buurt. Bewoners krijgen te maken met bouwwerkzaamheden, verschillende projecten, verhuizingen en leegstand in sommige complexen. Gelukkig zijn bewoners over het algemeen net zo tevreden als twee jaar geleden. Veel resultaten uit de enquête zijn vergelijkbaar en de waardering voor sommige buurtinitiatieven is zelfs hoger geworden. De boodschappentaxi wordt bijvoorbeeld maar door een klein aantal mensen gebruikt, maar is toch met een rapportcijfer 8 gewaardeerd.

De Stedelijke Vernieuwing in Hilversum Noord valt onder de portefeuille Cultuur van wethouder Ben Hammer.