Twynstra Gudde


Promotie Annelies de Ridder: Allianties als spel

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven samenwerken in allianties. Allianties worden dan ook veel bestudeerd in de wetenschappelijke literatuur. Voor het eerst wordt nu een andere theoretische visie op allianties geboden: een speltheoretische visie. Bedrijven worden gezien als spelers die het alliantiespel zo goed mogelijk moeten spelen. Samenwerken wordt actie en reactie: bedrijven observeren, analyseren, beslissen.

Welke zetten geven bedrijven de beste resultaten? En hoe reageren de andere spelers daar weer op? Met welke partners kan een bedrijf het beste samenwerken? Welke rol speelt het proces: hoe kunnen de spelers de factor tijd beheersen?

Annelies de Ridder

Deze speltheoretische analyse toont onder andere dat de volgorde van onderhandelen belangrijk is. Soms loont het direct mee te onderhandelen, soms is even wachten verstandiger. Ook blijkt uit het proefschrift dat een machtiger partner onvoordelig is: deze zal vaker opportunistisch gedrag vertonen.

Geïllustreerd met voorbeeldmateriaal, een experiment en computersimulaties toont dit proefschrift aan dat allianties goed als een spel benaderd kunnen worden.


Esther van Tienen
033 4677625
eti@tg.nl