CDA afdeling Gelderland


CDA-Statenfractie tegen nieuwbouw yuppentorens in buitengebied Hattem.
---

De CDA-fractie in Provinciale Staten verzet zich tegen nieuwbouw van yuppentorens in het Hezenberg Park in Hattem. De nieuwbouwplannen zijn te kolossaal voor een gebied dat in de Ecologische Verbindingszone ligt en ze voldoen niet aan de provinciale randvoorwaarden. Er wordt teveel bebouwd. Bovendien zouden de flats zich op forse afstand van het centrum bevinden.
In Hattem heeft het college van B&W plannen tot het bouwen van 6 gebouwen van 13 meter hoogte met in totaal 30 woningen in het buitengebied. Deze zouden moeten worden gebouwd op een locatie die ligt midden in de ecologische hoofdstructuur (EHS). De plannen zijn voor de fractie van het CDA van Provinciale Staten aanleiding tot het stellen van vragen tijdens de Statenvergadering van 28 november a.s.. âSlechts 50% van de oppervlakte van de gesloopte bebouwing mag maar bebouwd worden. De plannen van Hattem leiden tot maar liefst 66% bebouwing. Van de gewenste verbinding binnen de EHS komt zo niets terecht,â zegt Provinciaal Statenlid Jan Hutten. âWij zullen het college van Gedeputeerde Staten oproepen het Hattems college op andere gedachten te brengen. Nieuwbouw in de omgeving van het centrum lijkt ons veel wenselijker.â

Op het terrein van een voormalige bouwmaterialenhandel De Hezenberg wil de gemeente Hattem 30 dure woningen bouwen verdeeld over 6 woonblokken. De Hattemse CDA-fractie heeft zich daar vanaf het begin tegen verzet. Zij wil dit terrein weer teruggeven aan de natuur om zo de ecologische hoofdstructuur te versterken. Ook het gemeentebestuur is van mening dat een omvorming naar natuur ecologisch en landschappelijk gezien goed zou aansluiten bij de beleidsuitgangspunten van de EHS. Maar al in een vroeg stadium zou volgens de gemeente zijn gebleken dat omvorming geen optie is vanwege het ontbreken van de financiële middelen. Volgens het Hattemse CDA is dit onjuist. Het CDA heeft vanaf het begin aangegeven hoe dit plan gefinancierd kan worden. Ook is in de plannen volgens de lokale CDA-fractie onvoldoende gekeken naar mogelijke subsidies vanuit de provincie, het Rijk of Europa.

Aantasting natuur
Een historische vergissing, namelijk het laten ontstaan van een bouwmaterialenhandel in het buitengebied, kan nu dit bedrijf is gestopt worden hersteld. Met de bouw van 30 appartementen zal de rust in dat gebied worden aangetast. De nachtelijke verlichting alsmede het aantrekken van het verkeer is niet bevorderlijk voor de gewenste natuurontwikkeling.
De provincie heeft in de omgeving reeds fors geïnvesteerd om de natuur te versterken. Het Kibo-terrein is door de provincie aangekocht en ook staat de aanleg van een wildviaduct over de A50 op het programma om zo een groene wig te realiseren waardoor uitwisseling van wild over de IJssel mogelijk wordt. âDoel is de realisatie van een robuuste verbindingszone en dan past het volgens het CDA niet om in die verbindingszone te gaan bouwen. Benut eerst aanwezige ruimte in het centrumâ, zegt Hutten.

Alternatieven
Er zijn in Hattem genoeg alternatieve locaties voor de bouw van dure appartementen. Te denken valt aan de locaties waar de gemeente onlangs een voorkeursrecht op heeft gelegd.
Opties zijn: industriegebied Het Veen, Saturn Patfood, de locaties waar nu Ant Artica is gevestigd en de Berhardstate. Ook in nieuwbouwwijk Assenrade is ruimte aanwezig voor mooie appartementen met een wijds en fantastisch uitzicht over de IJssel. Tot slot is er nog de locatie Poot waarvoor plannen bestaan om die te bebouwen en ruimte te maken voor meer natuur in dat gebied.

Ouderenhuisvesting.
De gemeente Hattem beweert terecht dat de vraag naar luxe appartementen mede door de vergrijzing van de bevolking toeneemt. Maar het is zeer twijfelachtig of juist de zorgbehoevende oudere in Hattem in het buitengebied wil wonen. âHet CDA denkt dat dit eerder een yuppenbuurt wordt voor mensen van buiten Hattem. Die offers wil het CDA niet brengen ten koste van de natuur en de geplande Ecologische Hoofdstructuur terwijl elders ruimte afdoende beschikbaar is. Ouderen willen graag op een mooie plek dicht bij het centrum wonen zodat ze makkelijk zelf hun boodschappen kunnen blijven doen, makkelijk een beroep kunnen doen op mantelzorg of andere vormen van zorg, en deel kunnen blijven nemen aan het maatschappelijk verkeer,â vindt Wout Oosterbroek, fractielid van de Hattemse CDA-fractie.

Tijdens de brede commissievergadering van 19 november a.s. wordt het plan door de raadsfracties in Hattem besproken.