Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 november 2007

College van B&W: mantelzorgers en vrijwilligers meer ondersteunen

Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving: 80% van de zorg die thuis wordt gegeven, komt van mantelzorgers. Om ervoor te zorgen dat de mantelzorgers en vrijwilligers zich kunnen blijven inzetten, heeft de gemeente een 'beleidsvisie Informele zorg' opgesteld. Dit plan bevat maatregelen voor ondersteuning, zoals betere communicatie over de beschikbare voorzieningen en een pilot met een Respijthuis.

Spontane burenhulp, onderlinge steun en mantelzorg (iemand die voor een familielid, vriend of buur zorgt): het is het Alkmaarse college van B&W een groot goed dat ook in de toekomst deze hulp gegeven kan worden. Daarvoor is een goede ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers onontbeerlijk. In de beleidsvisie Informele Zorg staat hoe die ondersteuning eruit zou moeten zien:

o Er moet één duidelijk punt zijn waar mantelzorgers met hun vragen terecht kunnen. Daarom gaan het Steunpunt Mantelzorg en de Mantelzorgmakelaar intensiever samenwerken.

o Er komt een proef met een Respijthuis in Alkmaar. In dit huis kunnen mensen worden opgevangen en verzorgd, zodat de mantelzorger zelf even op adem kan komen.

o Er is weinig bekend over jonge mantelzorgers en allochtone mantelzorgers. Er komt een onderzoek naar wat deze groepen nodig hebben, zodat de ondersteuning hierop kan worden afgestemd.

o Mensen moeten weten waar ze ondersteuning kunnen krijgen. Daarom zullen er extra communicatiemiddelen worden ingezet.

o Als iemand een uitkering (uit de Wet Werk en Bijstand) krijgt maar tegelijk mantelzorger is, kan rekening worden gehouden met de extra zorgtaken waar hij of zij voor staat. Zo iemand zou bijvoorbeeld tijdelijk niet hoeven te solliciteren naar een baan.

Gezamenlijk doel

De beleidsvisie is onderdeel van het beleidsplan Wmo, dat momenteel besproken wordt met betrokken organisaties in Alkmaar zoals Humanitas, SKWO, het CVO en Wonen Plus. Wethouder Zorg Wim van Veen, die het overleg voert met de organisaties: 'We kunnen deze beleidsvisie alleen maken met inbreng uit de samenleving, met organisaties die van dichtbij weten wat het is om mantelzorger te zijn. Daarbij hebben we een gezamenlijk doel: hoe zorgen we goed voor onze mantelzorgers en vrijwilligers? Het is goed met elkaar daarover ideeën uit te wisselen.' Tot nu toe herkennen de organisaties zich voor een belangrijk deel in de beleidsvisie. Zo staan ze achter het idee om ondersteuning van mantelzorgers centraal te regelen, bijvoorbeeld via één centraal telefoonnummer, en onderschrijven ze het belang van een goede communicatie over ondersteuning.

Het college van B&W legt de beleidsvisie Informele zorg met de inspraakreacties deze maand nog voor aan de gemeenteraad. De beleidsvisie met daarin de resultaten van de bespreking worden onderdeel van het beleidsplan Wmo. Meer informatie over het beleidsplan Wmo, dat nog tot 1 december ter inzage ligt voor inspraak, is te vinden op www.alkmaar.nl onder Inwoners à Zorg & Welzijn.

Gemeente regelt zorg

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning is de gemeente verantwoordelijk voor het regelen van ondersteuning en zorg. Omdat vrijwilligers en mantelzorgers een groot deel van de zorg in onze samenleving verlenen, is iedere gemeente verplicht beleid te maken voor de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg.