Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 november 2007

5 architecten maken ontwerp voor Centrum WBG

Vijf architecten gaan een ontwerp maken voor het Centrum van Woord, Beeld en Geluid dat in het leegstaande rijksmonument Sint Sebastiaansdoelen aan de Doelenstraat moet komen. Een deskundige jury, voorgezeten door voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn, kiest het definitieve ontwerp. Inwoners kunnen de architecten inspireren door hun ideeën voor een ontwerp vóór 10 december naar inspireerdearchitect@alkmaar.nl te sturen.

De vijf architecten, die via een Europese aanbestedingsprocedure zijn geselecteerd, zijn Claus en Kaan, het Spaanse bureau Cruz y Ortiz, Greiner, van Goor en Huijten architecten, NL Architects, ZILT en Rau architecten. Het ontwerp van de architecten moet een combinatie zijn van een nieuw gebouw en de beeldbepalende panden aan de Doelenstraat; het rijksmonument Doelenstraat 3 wordt gerestaureerd. In de opdrachtbeschrijving die de architecten hebben meegekregen, staat een aantal eisen waaraan het ontwerp moet voldoen:

o Het gebouw moet in de omgeving passen en mooi aansluiten bij de beeldbepalende panden;

o Het gebouw moet een goede ontsluiting krijgen, rekening houdend met de omgeving;

o Er moet een expositieruimte komen met een zaal voor lezingen en kleine muziekvoordrachten;

o Er moet een theaterzaal komen met een 'vlakke vloer' voor onder andere theater, muziek, dans, workshops, film. De zaal moet geschikt zijn voor minimaal 150 bezoekers.

o Er moeten 2 filmzalen komen: een grote, multifunctionele, voor 125 personen, en een kleine voor 60 personen.

o Het zou goed zijn de winkel en een leeszaal te combineren, zodat je lekker kunt lezen bij de haard met koffie en koek;

o Er moet een sfeervol café-restaurant komen, voor 'losse bezoekers', maar waar je ook na een voorstelling iets kunt drinken.

Voordat de architecten hun ontwerp gaan uitwerken, krijgt het Alkmaarse publiek de gelegenheid om de architect te inspireren. De architecten hebben al aangegeven zich, juist nu in de tijd van de surprises, graag te laten verrassen. Iedereen kan zijn ideeën (in de breedste zin van het woord) voor een ontwerp vóór 10 december mailen naar inspireerdearchitect@alkmaar.nl of schrijven naar Gemeente Alkmaar, secretariaat EGG, Postbus 53, 1800 BC in Alkmaar, o.v.v. 'Inspireer de architect'. Wie weet laat de architect zich in zijn ontwerp inspireren door één van de ideeën, en maakt hij daarmee het winnende ontwerp.

Jury

Een jury, ingesteld door Provadja, de stichting Lucebert en de gemeente, gaat de vijf ontwerpen beoordelen. Voormalig Rijksbouwmeester Wytze Patijn zit de jury voor. Verder bestaat de jury uit Aryan Sikkema (architectuurdeskundige), Martin Bosch (gemeente), Peter Coffeng (Stichting Lucebert) en Peter van Raamsdonk (Provadja). Eind januari leveren de architecten hun ontwerp aan. In februari kiest de jury het definitieve ontwerp.

Raadsbesluit

De opdracht aan de vijf architecten komt voort uit een raadsbesluit van februari vorig jaar. Toen gaf de gemeenteraad opdracht voor een voorbereidend onderzoek en het maken van een voorlopig ontwerp voor een Centrum voor Woord, Beeld en Geluid. In haar voorbereidingen betrekt de gemeente het rapport van LaGroup. In het kader van dit rapport zijn onder andere al interviews gehouden met experts op het gebied van cultuur en volgt binnenkort een voorbeeldprogrammering. Volgend jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voortzetting van het project.

Het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid is een podium voor film, theater, muziek, beeldende kunst en poëzie. Geïnspireerd door veelzijdig kunstenaar Lucebert is het Centrum een ontmoetingsplek voor iedereen die iets heeft met kunst en cultuur. Het plan vormt een oplossing voor zowel de leegstand van het rijksmonument Sint Sebastiaansdoelen, als het nijpende huisvestingsprobleem van Provadja. Het Centrum biedt Provadja de mogelijkheid om uit te breiden met een nieuwe filmzaal.