Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

In het voorgaande persbericht hebben wij prof. dr. Kroonenberg Simon genoemd, hij heet natuurlijk Salomon. Onze excuses voor het ongemak. Hieronder nogmaals het persbericht.


---
Persbericht, 28 november 2007.

Alexander Rinnooy Kan juryvoorzitter Eurekaprijs 2008

De jury van de Eurekaprijs 2008 zal voorgezeten worden door Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad. In het voorjaar van 2008 zal de jury besluiten wie de genomineerden zijn voor de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs. De winnaars van deze categorieën, evenals de winnaar van de NWO Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op 26 mei tijdens Bessensap in NEMO.

De andere juryleden van de Eurekaprijs 2008 zijn Drs. H. van Maanen (wetenschapsjournalist), Dr. Jolande Withuis (socioloog en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie), Henk Baard (voormalig eindredacteur Keuringsdienst van Waarden) en prof. dr. Salomon Kroonenberg (hoogleraar Geologie Technische Universiteit Delft).


*** Categorieën ***
De Eurekaprijs kent drie categorieën. De Furore Boekenprijs is bestemd voor de auteur met het beste Nederlandstalige boek op het terrein van kennis en wetenschap dat is uitgegeven in 2007. De Jos Withagen Mediaprijs beloont de maker(s) van het beste Nederlandse televisie- of radioprogramma op het terrein van kennis en wetenschap van 2007. De NWO Oeuvreprijs gaat naar een onderzoeker of een journalist, die zich in een reeks van jaren bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt bij het populariseren van de wetenschap.


*** Aanmelden ***
Omroepen, uitgeverijen, auteurs en programmamakers kunnen projecten inzenden voor de Eurekaprijs 2008. De jury nomineert daarna uit de inzendingen ten minste vijf mogelijke winnaars van de boekenprijs en drie van de mediaprijs. Bij de Oeuvreprijs worden de namen van mogelijke winnaars aandragen door landelijke deskundigen, zoals rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten, hoofdredacteuren van kranten, opiniebladen en universiteitsbladen en de voorzitters van koepelorganisaties als VN0/NCW, TNO, KNAW. Dit leidt tot een vertrouwelijke groslijst, waaruit de jury de winnaar van de oeuvreprijs aanwijst. Nominaties moeten binnen zijn voor 20 januari 2008.


*** Bekendmaking ***
De namen van de genomineerden bij de boekenprijs en de mediaprijs worden uiterlijk twee weken voor de prijsuitreiking bij Bessensap 2008 bekendgemaakt door de voorzitter van de jury. De winnaars ontvangen op Bessensap elk een geldbedrag van 7.500 Euro en het Eurekabeeldje van beeldend kunstenaar Richard de Vrijer. De genomineerden ontvangen een oorkonde. De Oeuvreprijswinnaar ontvangt naast het Eurekabeeldje een geldbedrag van 12.500 Euro.


*** Populariseren ***
Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Het prijzengeld is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO, software bedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. Meer informatie over de Eurekaprijzen is te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


---
Noot voor de pers,