Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 285

datum: 28 november 2007

Creatieve invulling Oliemolenkwartier krijgt vorm

Met de vaststelling van het 'Plan van Uitvoering' verschijnen er duidelijke contouren voor het Oliemolenkwartier voor de komende vijftien jaar. Het college van burgemeester en wethouders brengt hiermee meer duidelijkheid in de invulling van het gebied, dat een bijzondere plek voor de creatieve economie in Amersfoort gaat worden.

Het plan beschrijft mogelijke tijdelijke en experimentele bebouwing voor creatieve invulling. In plaats van vooraf bepaalde kavels, zijn er verschuifbare zones aangegeven. Stapsgewijs ontstaan er (tijdelijke) gebouwen en groeit het gebied tot aaneengesloten openbare ruimten, straatjes en pleintjes, plekken waar je elkaar ontmoet. Zo ontstaat de sfeer voor een broedplaats waar de creatieve economie kan groeien.

Creatieve economie
Het Oliemolenkwartier biedt plaats aan (startende) creatieve ondernemers, studenten en kleinschalige ondernemingen op het vlak van ontwerp, advies, media en cultuur. Uit onderzoek bleek al eerder dat er een positief verband is tussen creatieve bedrijvigheid en de groei van de economie.

In het kader van Amersfoort Creatieve Stad vinden er al bijeenkomsten voor de creatieve sector plaats in het Oliemolenkwartier (in Zandvoort aan de Eem) en binnenkort begint de bouw van het nieuwe onderkomen voor het kantoor Amersfoort 750. De verbouwing van Rohm en Haas staat gepland voor 2008, zodat in 2009 het Architektenburo van Jan Poolen, Pentascope en de kunstenaars er in kunnen trekken. Op dit moment worden ook plannen ontwikkeld voor het leerbedrijf Mediaplaza en de Hogeschool Utrecht zal eind 2008 haar poorten openen in de nieuwbouw aan de Amsterdamseweg.

Raad
Het Plan van Uitvoering wordt uitgebreid gepresenteerd aan de gemeenteraad. In een Peiling wil het college graag horen of de gemeenteraad de voorgestelde richting ook onderschrijft. In het Plan van Uitvoering is ook opgenomen dat voor het gebied een nieuw bestemmingsplan moet komen. Dit bestemmingsplan is naar verwachting halverwege 2008 klaar. Inspraak op dit plan is dan mogelijk.

Op 18 december staat het Plan van Uitvoering Oliemolenkwartier op de agenda van de gemeenteraad. Tijdens deze raadsvergadering is het mogelijk om het Oliemolenkwartier te beleven door een verrassende presentatie. Nadere informatie over creatieve economie en het Oliemolenkwartier is beschikbaar tijdens en na deze raadsvergadering.

Informatie: Björn Hählen, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 48 95, e-mail bor.hahlen@amersfoort.nl


---- --