Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 284

datum: 28 november 2007

Kattenbroek krijgt 30 km zone

Kattenbroek krijgt een 30 km zone. Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitieve inrichtingsplan voor de 30 km zone Kattenbroek vastgesteld. Door het invoeren van een 30 km zone neemt de verkeersveiligheid in de wijk toe.

Eind november 2006 is de B&W-nota 'Invoering 30 km-zones' door het college vastgesteld. In deze nota is aangegeven hoe en wanneer de nog niet als 30 km/u-gebied ingerichte wijken, worden aangepakt. Kattenbroek is, na de Binnenstad, de eerste wijk waar de planvorming van start is gegaan. Na Kattenbroek volgt de Berg. Na een wijkraadpleging is op 21 augustus de B&W-nota 'Voorlopig Ontwerp 30 km-zone Kattenbroek' vastgesteld. Na de formele inspraak heeft het college van B&W het Definitief Ontwerp samen met de reactienota vastgesteld. In februari/maart 2008 start de uitvoering van de werkzaamheden.

De Ring
Diverse aanwonenden van de Ring hebben verzocht om de Ring een andere functie te geven en als 30 km zone in te richten. Daaraan is deels tegemoet gekomen door op de kruispunten van de Ring met de Dopheide plateaus aan te brengen. Hierdoor neemt de verkeersveiligheid op kruispunten van de schoolroutes voor de meest kwetsbare groep toe. De Gemeente Amersfoort richt de Ring niet in als 30 km zone. Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste heeft de Ring een ontsluitende functie voor de gehele wijk Kattenbroek. Daarnaast heeft de Ring wat betreft vormgeving en materiaalgebruik het karakter van een ontsluitingsweg.

Vormgeving
De drempels/plateaus die worden aangelegd voldoen aan de richtlijnen van het CROW. De drempels/plateaus hebben een voldoende snelheidsremmend effect. Ze zijn met een maximumsnelheid van 30 km per uurcomfortabel te berijden. De plateaus op de Laan der Hoven worden door verkeersdeelnemers als oncomfortabel ervaren. Daarom past de gemeente Amersfoort de vormgeving aan.

Snelheidsinformatiedisplay
De Gemeente Amersfoort schaft een snelheidsinformatiedisplay aan. Dit is een mobiel display dat tijdelijk op een plek langs de kant van de weg wordt geplaatst en de snelheid meet van het passerende verkeer. De snelheid is direct zichtbaar op het display. De display rouleert door de wijken. Alle metingen worden geregistreerd, geanalyseerd en geëvalueerd.

Informatie: Renate Ernst, communicatieadviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 49 54, e-mail r.ernst@amersfoort.nl.


---- --