Ingezonden persbericht


Persbericht

Labelen sociale huurwoningen voor afgestudeerden

Nieuwe studentenhuisvesting in Amsterdam gaat vaak vergezeld van campuscontracten. Dit betekent dat studenten na hun afstuderen doorgaans binnen een half jaar uit hun studentenwoning moeten vertrekken. Door de krappe Amsterdamse woningmarkt is het moeilijk voor pas afgestudeerden om een geschikte woning te vinden. D66 vindt dat de gemeente een percentage van de sociale huurwoningen moet labelen voor pas afgestudeerden om hen te herhuisvesten. De Amsterdamse D66 fractie heeft hiervoor een motie ingediend bij het College van B&W.

D66 fractievoorzitter Ivar Manuel: Het kan toch niet zo zijn dat afgestudeerden, zeker afgestudeerden met een baan, weer terug moeten keren naar hun ouders. Door de invoering van campuscontracten voor studenten zijn problemen te verwachten met het herhuisvesten van afgestudeerden.

Amsterdam moet afgestudeerden met een baan, de nieuwe generatie kenniswerkers, behouden voor de stad. Er zijn al voorrangsgroepen in Amsterdam die direct in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. D66 wil dat Amsterdam een bepaald percentage van de sociale huurwoningen labelt voor afgestudeerden met een baan. Een jaarlijkse inkomenstoets moet onderdeel uitmaken van het huurcontract, zodat de verplichting tot doorstromen is ingebouwd. In Rotterdam stelt de woningcorporatie Stadswonen elk jaar 60 appartementen beschikbaar voor topstudenten met een bul. Amsterdam zou ook meer moeten investeren om afgestudeerden te behouden voor de stad. Door een bepaald percentage van de sociale huurwoningen beschikbaar te stellen voor afgestudeerden kan de doorstroom uit studentenwoningen met een campuscontract gerealiseerd worden en kan Amsterdam zijn kenniswerkers voor de stad behouden.

Voor meer informatie: