Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

1040 uur acties: weten leerlingen eigenlijk wel waar ze mee bezig zijn?

Afgelopen maandag maakte staatssecretaris Van Bijsterveldt in het televisieprogramma Pauw en Witteman duidelijk dat de norm van 1040 uur, omgerekend naar een gemiddeld aantal uur per dag, betekent dat een leerling gemiddeld 5,4 uur per dag op school moet zitten.

In de leerling-acties zijn de pijlen vooral gericht op die norm van 1040 uur. Om uit te vinden of die norm leerlingen werkelijk dwars zit heeft Codename Future haar leerlingen via een poll de volgende vraag voorgelegd:

De leerlingen staken omdat ze vinden dat ze te lang op school moeten zitten. Hoeveel uur wil jij per dag gemiddeld op school zitten? 4 uur

6 uur
8 uur

Een grote meerderheid van de leerlingen (84%) kiest voor 6 uur per dag. 3% kiest voor 8 uur. Dat betekent dat de norm van 1040 uur voor een groot deel van alle leerlingen geen probleem oplevert. 14 % van de leerlingen kiest voor 4 uur. Aan de poll werd deelgenomen door 5185 leerlingen.

De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat veel leerlingen actie voeren zonder precies te weten wat de 1040 uur in de dagelijkse praktijk betekent. De onvrede moet dus een andere oorzaak hebben dan de norm van 1040 uur.


---

Voor de redactie (

Ingezonden persbericht