Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 28 november 2007

Alle stadsdelen werken aan stadsbreed herkenbare Ouder-Kind-Centra

De Amsterdamse stadsdelen gaan samen met de centrale stad werken aan stadsbreed herkenbare Ouder-Kind-Centra in alle stadsdelen. Als Amsterdammers straks een OKC binnenlopen kunnen ze rekenen op een basispakket aan diensten voor kind en gezin. Dat hebben de betrokken portefeuillehouders van de stadsdelen en wethouders van de centrale stad woensdag 28 november besloten. Amsterdam zet hiermee een stap op weg naar de verwezenlijking van Centra voor Jeugd en Gezin, zoals het kabinet die in heel Nederland wil.

Vijf jaar geleden is begonnen met de opzet van Ouder en Kind Centra, toen bedoeld voor ouders en kinderen tot 6 jaar. In Jong Amsterdam hebben de stadsdelen afgesproken de stap te zetten naar een basisvoorziening voor jeugdgezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en lichte zorg voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders. Op dit moment is de samenwerking nog te vrijblijvend en de geboekte resultaten verschillen per stadsdeel. Het basispakket wordt de komende maanden uitgewerkt, onder ander met behulp van een zogenaamd referentiemodel dat beschrijft welke acties bij welke vragen ondernomen moeten worden. Daarnaast wordt een model ontwikkeld voor de bedrijfsvoering in elk OKC. De afspraken bieden ruimte voor maatwerk per stadsdeel bovenop de gezamenlijke basis. Het aanbod van zorg kan zo inspelen op de verschillen in vraag tussen stadsdelen.

Taken OKC
Het OKC is er voor iedereen. Voor alle kinderen en ouders is er een laagdrempelig aanbod van voorzieningen. Men kan er terecht voor gewone zaken als bijvoorbeeld jeugdgezondheidszorg, advies bij opvoeden en speluitleen. En het OKC biedt en organiseert de eenvoudige zorg in probleemsituaties. Wanneer de zorgvraag het niveau van de 'dagelijkse boodschappen' echter overstijgt, zorgt het OKC voor de verbinding met de gespecialiseerde zorg die vanuit 6 Netwerken voor Jeugd en Gezin geboden zal worden.

Ondersteuning en hulp zal 'dichtbij huis' geboden worden: kinderen en gezinnen krijgen de zorg in hun dagelijkse leefomgeving van gezin, school en buurt. Dit vereist een goede samenwerking met ondermeer de zorg in het onderwijs en met Bureau Jeugdzorg. Daarover is het volgende afgesproken: . één vraag/probleem = één eigenaar;
. één kind/gezin = één samenhangende aanpak = onder één regie; . geen 'export van problemen, maar import van oplossingen'.

Toekomst
De stadsdelen gaan de OKC's "runnen" en zijn verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de verschillende aanbieders van ondersteuning en zorg. Ook zien de stadsdelen er op toe dat de afspraken die gemaakt worden over de zorg aan kinderen en gezinnen worden nagekomen. Daarmee wordt voorkomen dat het mis gaat doordat de zorg niet goed werkte.

In het Bestuursakkoord hebben B&W bijna 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de coördinatie en huisvesting van de OKC's. Daarnaast zetten stadsdelen eigen middelen in.

Het referentiemodel en bedrijfsvoeringsmodel voor de OKC's moeten in het voorjaar van 2008 gereed zijn. Daarna wordt begonnen met de invoering. In 2009 beschikt ieder stadsdeel over tenminste één OKC dat functioneert volgens het basismodel.

Bijlage: Uitgangspunten opdracht doorontwikkeling OKC's tot 12 jaar
Noot voor de redactie (