Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 28 november 2007

EPN: een op tien in virtuele wereld verslaafd

Onderzoek van EPN toont aan dat ruim 1 op de 10 Second Life-gebruikers eraan verslaafd is. Als criteria zijn o.a. gebruikt: minimaal twintig uur per week actief zijn in deze virtuele wereld en de mate van rusteloosheid, frustratie en irritatie zonder Second Life-activiteit. Respondenten beschouwen zichzelf eerder als verslaafd: een op de drie noemt zich zo.

Verder constateert EPN dat de hype rond deze virtuele wereld voorbij is: gebruikers 'normaliseren' en de virtuele omgevingen worden steeds gewoner. Niet meer alleen de pioniers, maar een bredere groep is actief in Second Life. Het aantal academisch geschoolden neemt behoorlijk af, en de gemiddelde respondent besteedt veel minder uur in de virtuele wereld.

Naast de hoog opgeleiden zijn er steeds meer lager geschoolden te vinden, nog steeds voornamelijk uit de IT, creatieve en communicatie sector. Daarnaast zijn de beroepsgroepen 'education', 'healthcare' en 'sales' in aanwas.

De hoofdmotieven om actief te zijn in Second Life zijn 'fun', 'meeting people' en 'creativity'. Dit komt overeen met de motieven die EPN vond in soortgelijk onderzoek in 2006. Opmerkelijke nieuwe motieven zijn 'work' en 'escapism': ruim 20% noemt dat het willen ontsnappen aan de dagelijkse zorgen en negatieve gevoelens een rol speelt.

Dertig procent vindt de aanwezigheid van bedrijven in de virtuele wereld een goede zaak. Ruim 80% van de respondenten is van mening dat overheidsbemoeienis met virtuele werelden niet gewenst is.

Het rapport is aan te vragen via het algemene adres van EPN, info@epn.net

----------
EPN - Platform voor de Informatiesamenleving is een onafhankelijke stichting die de maatschappelijke betekenis van ICT over het voetlicht brengt. In dit platform zijn het bedrijfsleven, de overheid, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en de politiek vertegenwoordigd om zonder winstoogmerk (langetermijn) vraagstukken rond ICT en samenleving te agenderen. EPN verricht onderzoek, publiceert, en organiseert uiteenlopende bijeenkomsten, waaronder workshops, expertmeetings, seminars en congressen. Voorzitter is dr. A.H.G. Kinnooy Kan, vice-voorzitter mr. B.E.M. Wientjes. Website www.epn.net

PVW - Doelstelling van het Platform Virtuele Werelden is het in samenwerking met kennisinstellingen en bedrijfsleven bevorderen van kennis en kennisverspreiding (richting media, bedrijfsleven, overheid, brede publiek) over de ontwikkeling en toepassing van virtuele werelden en driedimensionale interfaces (in het bedrijfsleven en in het publieke domein) en de maatschappelijke betekenis van virtuele werelden in het algemeen. Website www.platformvirtuelewereld.nl

Nadere informatie: David de Nood, programmamanager EPN, mob. 06 - 24 651 725