Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Uitreiking NWO-Spinozapremies

28 november 2007

Op woensdag 28 november reikt minister Ronald Plasterk de NWO-Spinozapremies uit aan vier eminente Nederlandse wetenschappers. De feestelijke middag heeft plaats in de Nieuwe Kerk aan het Spui te Den Haag.

De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren. Het is dit jaar de dertiende keer dat de Spinozapremies worden toegekend. De winnaars dit jaar zijn:

* Prof. dr. D.M. (Deirdre) Curtin, rechtsgeleerde aan de Universiteit Utrecht

* Prof. dr. M. (Marcel) Dicke, ecologisch entomoloog aan Wageningen Universiteit

* Prof. dr. ir. L.P. (Leo) Kouwenhoven, natuurkundige aan de TU Delft

* Prof. dr. J.W.M. (Wil) Roebroeks, archeoloog aan de Universiteit Leiden

Wilt u de uitreikingsplechtigheid bijwonen? Bestel dan hier uw toegangskaart.

Programma uitreiking NWO-Spinozapremies 2007

14.00 uur Zaal open voor publiek

14.30 uur Prof. dr. D.M. (Deirdre) Curtin
Rechtsgeleerde aan de Universiteit Utrecht. Curtin leverde excellente bijdragen aan de ontwikkeling en bevordering van het internationale en Europese recht en ontwikkelde grensverleggende visies op bestuurbaarheid van internationale organisaties als de Europese Unie.

15.00 uur Prof. dr. M. (Marcel) Dicke
Ecologisch entomoloog aan Wageningen Universiteit. Dicke ontdekte onder andere dat planten in noodsituaties geurstoffen op maat maken om de vijanden van hun vijanden te lokken.

15.30 uur Theepauze

16.00 uur Prof. dr. ir. L.P. (Leo) Kouwenhoven
Natuurkundige aan de Technische Universiteit Delft. Kouwenhovens baanbrekende werk aan zogeheten spinqubits is van groot belang voor het gebruik van quantuminformatie, bijvoorbeeld in een fundamenteel nieuw soort computer.

16.30 uur Prof. dr. J.W.M. (Wil) Roebroeks
Archeoloog aan de Universiteit Leiden. Roebroeks deed originele observaties over vroege mensachtigen en de ontwikkeling van de menselijke samenleving.

17.00 uur Peter Nijkamp, voorzitter NWO

17.10 uur Ronald Plasterk, minister van OCW

17.30 uur Receptie

18.45 uur Einde receptie