Ingezonden persbericht

De Baarsjes


** Persbericht **

PvdA De Baarsjes: stop de overvallen op ondernemers

Amsterdam, 28 november 2007 -De PvdA De Baarsjes wil een actieplan om de overvallen op ondernemers in De Baarsjes terug te dringen. Met een motie heeft de deelraad het Dagelijks Bestuur opdracht gegeven samen met ondernemers te kijken op welke wijze de veiligheid van ondernemers vergroot kan worden.

In 2007 heeft de PvdA het al mogelijk gemaakt dat ondernemers subsidie kunnen krijgen voor het plaatsen van camera's. Jos Roest, PvdA-raadslid De Baarsjes: "Tot nu toe zijn er dit jaar alweer twintig overvallen geweest op ondernemers. Dit heeft een enorme impact op de lokale ondernemers, maar ook op het veiligheidsgevoel van de andere Baarsjesbewoners. Een mes op je keel of een pistool tegen je hoofd draagt niet bij aan het veiligheidsgevoel. Het wordt tijd om dit probleem structureel aan te pakken".

In de lijn van de "Er op af" stijl van de Baarsjes gaat stadsdeelvoorzitter Arco Verburg bij gedupeerde ondernemers langs om deze een hart onder de riem te steken. Maar wat de PvdA betreft blijft het hier niet bij. Meedenken over preventieve maatregelen en eventuele ondersteuning vanuit het stadsdeel moeten voor oplossingen zorgen voor de kleine ondernemer. Jos Roest: "Nu schrikken we weliswaar iedere keer van zo'n gewelddadige overval, zoals onlangs op het postagentschap aan de Postjesweg, maar is het iedere keer weer ieder voor zich. Meer samenwerking onderling en bijvoorbeeld advies vanuit het Ondernemershuis kan een goede eerste stap zijn.

Het toegenomen aantal gewelddadige overvallen is niet alleen een probleem van De Baarsjes. Jos Roest: "Steeds vaker hoor je dat er met veel geweld kleine ondernemers van hun inkomsten worden beroofd zoals onlangs nog in stadsdeel Noord. Ik zie hier ook een belangrijke taak voor de centrale stad. Als de sigarenman en groenteboer verdwijnen uit de wijk mis je een groot stuk sociale controle en cohesie".